Foto: LETA
Otrdien, 8. novembrī, Latvijas Televīzijas (LTV) telpās īpaši sasauktā preses konferencē tika paziņotas Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās 20 dziesmas - 19 kompozīcijas angļu un viena latviešu valodā.

Pusfināla divdesmitnieku veido gan  dziesmas, kuras izpelnījušās gan interneta balsojuma augstākos rādītājus, gan tās, kuras saņēma Mākslinieciskās padomes vidējā kopvērtējuma augstāko atzīmi un īpašu Mākslinieciskās padomes pārstāvju atzinību.

Preses konferencē tika atklāts arī Mākslinieciskās padomes sastāvs. To veido komponists, aranžētājs un producents Aivars Hermanis, dziedātāja un vokālā pedagoģe Jolanta Gulbe, dziedātājs, taustiņinstrumentālists un vijolnieks Zigfrīds Muktupāvels, režisore un producente Dace Pūce, horeogrāfe un pedagoģe Olga Žitluhina, modes dizainere Natālija Jansone, kā arī LTV Eirovīzijas darba grupa.

"Uzklausot skatītāju un profesionāļu domas, diskusiju un viedokļu cīņās šogad dzimusi jauna Eirodziesma. Šaubas par Eirovīzijas lietderību atspēko pārliecība, ka mūsu mūziķi ir pelnījuši piedalīties vienīgajā tik starptautiski vērienīgajā muzikālajā projektā, kas aktuāls Latvijai. Jaunais formāts konkursam piešķirs pamatīgāku profesionālisma un mākslinieciskās kvalitātes devu. Latvijas Televīzijai un konkursa dalībniekiem ir ambīcijas būt citādiem un arī uzvarēt. Esmu pārliecināts, ka jaunās pārmaiņas Latvijai uz starptautiskās skatuves liks izskatīsies citādi," preses konferencē uzsvēra LTV valdes loceklis Edgars Kots.

"Kopumā interneta lietotāju atsaucība bija liela: dziesmas noklausītas 317 132 reizes, turklāt tās klausījās ne vien Latvijas, bet vēl 73 citu valstu iedzīvotāji. Kā īpaši aktīvākos sekotājus gribu uzteikt Lielbritānijas, Vācijas, Īrijas un Somijas fanus, taču bez šīm valstīm interesi tika izrādījušas arī tādas eksotiskas zemes kā Indonēzija, Brazīlija, Puertoriko, Taizeme, Meksika, Indija, Vjetnama, Ķīna un citas. Kopumā tika saņemtas 15 279 balsis. Jābūt patiešām lielam Eirodziesmas fanam, lai noklausītos visas 69 dziesmas un izdarītu savu izvēli," atzina Eirovīzijas producents Aigars Dinsbergs.

"Vērtējot šīgada Eirovīzijai iesniegtās dziesmas, jāatzīst: to tehniskā kvalitāte ir nevainojama, aranžējumi - mūsdienīgi, dziedātāju sniegums - intonatīvi noturīgs. Tomēr oriģinālu, iepriekš nedzirdētu intonāciju dziesmu melodijās diemžēl saklausīt neizdevās. Tā vien šķiet, ka viss jau iepriekš kaut kur dzirdēts. Tāpēc autoriem, kas nākotnē domā par piedalīšanos Eirovīzijā, gribētu atgādināt, ka Eirovīzija ir jaunrades, dziesmu konkurss. Esiet drosmīgi, nebaidieties būt oriģināli, pārdroši vai ambiciozi: vienmēr tiks pamanīts atšķirīgais, nevis standartizētais," preses konferencē uzsvēra Mākslinieciskās padomes pārstāvis Aivars Hermanis.

Savukārt Eirodziesmas 2012 režisors Arvīds Babris, jautāts, kādēļ šogad pieteikto dziesmu autoru vidū nav sabiedrībā plaši pazīstamu autoru norādīja: "Tas jājautā viņiem pašiem. Iespējams, viņi jau ir gana apliecinājušies Latvijā un viņiem trūkst motivācijas pieteikties, savukārt daudzi jaunie mākslinieki noteikti vēl pilnībā neapzinās, kur iekļuvuši, cik lielas auditorijas priekšā, iespējams, būs jāuzstājas".

Eirovīzijas Nacionālās atlases pusfinālā iekļuvušās dziesmas:

1. Wanna Be With You (mūzika - Kaspars Pudniks, teksts - Paul Swan)

2. Freakin' Out (mūzika un teksts - Laura Bicāne)

3. You Are a Star (mūzika - Atis Auzāns, teksts - Kārlis Streips)

4. Rollin' Up (mūzika - Jevgeņijs Ustinskovs, teksts - Alisa May)

5. Celebration (mūzika - Edijs Dukurs, teksts - Miks Dukurs)

6. Sweet For Me (mūzika - Miks Dukurs, teksts - Miks Dukurs, Georgijs Girbu)

7. Disco Superfly (mūzika - Ralfs Eilands, Edmunds Rasmanis, teksts - Ralfs Eilands)

8. Dancer (mūzika, teksts - Artūrs Mangulis)

9. My World (mūzika, teksts - Rūta Dūduma)

10. Beautiful Song (mūzika - Ivars Makstnieks, teksts - Rolandiņš)

11. No Limits To Dream (mūzika - Edgars Beļickis, Edgars Jass, Raitis Aukšmuksts, teksts - Maia)

12. For Father (mūzika - Elmārs Orols, teksts - Samanta Tīna)

13. Get It Started (mūzika - BuGaGa Project, teksts - Sandris Vestmanis)

14. I Want You Back (mūzika - Mārtiņš Grunte, teksts - Oskars Maizītis)

15. Mīlestības nevar būt par daudz (mūzika - Artūrs Palkevičs, teksts - Guntars Račs)

16. She's a Queen (mūzika - Austris Rietums, teksts - Līga Markova)

17. Better World (mūzika - Valters Gleške, Māris Orehovs, teksts - Valters Gleške)

18. Stars Are My Family (mūzika - Aivars Rakovskis, teksts - Agnese Rakovska)

19. Music Thief (mūzika, teksts - Garijs Poļskis)

20. We Can Change The World (mūzika, teksts - Andris Ābelīte).

Ceturtdien, 10. novembrī, Mākslinieciskā padome visas dziesmas klausīsies dzīvajā izpildījumā, lemjot arī par solistu izvēli. Padomei būs tiesības vai nu apstiprināt, vai arī noraidīt tās izpildītāju. Kā zināms, lai izvairītos no iepriekšējo gadu pieredzes, kad primāri tika balsots par izpildītāju, nevis dziesmu, šogad nolemts mainīt "Eirodziesmas 2012" dziesmas un izpildītāja izvēles nosacījumus, jo Eirovīzija ir dziesmu, nevis izpildītājmākslinieku konkurss.

Arī turpmākais darbs pie pusfināla dziesmu priekšnesumiem risināsies autoru un Mākslinieciskās padomes ciešā kopsadarbībā, izvairoties no iepriekšējos gados novērotajām kļūdām - priekšnesuma neatbilstību konkrētajai dziesmai, solista profesionālās varēšanas kontrastēšana ar mūzikas materiālu, vājš numura kopiespaids vai apšaubāms stils. "Mūsu Mākslinieciskās padomes sastāvā ir savas jomas profesionāļi, tieši tāpēc gan māksliniekus, gan skatītājus aicinu tai uzticēties visu konkursa gaitu līdz pat Latvijas startam starptautiskajā posmā," preses konferencē aicināja Aigars Dinsbergs.

Pusfināli LTV1 ēterā risināsies 7. un 14. janvārī, savukārt Nacionālās atlases fināls - 18. februārī Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!