Foto: AFP/Scanpix
Vasaras festivālu un lielo koncertu laiks ir jau garām un reizē ar solīto pirmo sniegu daži koncerti jau pārvācas uz telpām. Kamēr organizatori aprēķina šā gada pasākumu peļņu un zaudējumus, portāls ”Delfi” iepazīstina ar apmeklētākajiem koncertiem un festivāliem, kādi jebkad norisinājušies.

Starp 10 lielākajiem četri notikuši ASV, trīs Latīņamerikā un trīs Eiropā, turklāt divi no tiem – Maskavā. Gandrīz visi apmeklētākie koncerti bijuši bezmaksas, kas arī daļēji skaidro lielo apmeklētāju skaitu.

Grandiozāko koncertu statistika:

600 000 apmeklētāju


Foto: AP/Scanpix
Ņujorkas štata pilsētiņa Vatkinsglena ikdienā ir mājas vien aptuveni 2000 iedzīvotājiem, bet 1973. gadā tajā norisinājās viens no lielākajiem hipiju laika festivāliem "Summer Jam". Vienīgā pilsētas vizītkarte ir tās "Grand Prix" autotrase, kurā arī notika pasaules vēsturē iegājušais pasākums.

670 000 apmeklētāju


Foto: PantherMedia/Scanpix
Viens no kompānijas "Apple" dibinātājiem Stīvs Vozņaks 1983. gadā sarīkoja vienu no sava laika lielākajiem jebkad notikušajiem koncertiem. Kalifornijas kultūras festivāla "US Festival" laikā uz skatuves kāpa tādas slavenības kā "U2" un Deivids Bovijs.

750 000 apmeklētāju


Foto: AP/Scanpix

Kantrī mūzikas vēsturē lielāko koncertu sniedzis Gārts Brūks. 1997. gadā viņš Ņujorkas Centrālparkā mierīgā atmosfērā spēlēja koncertu aptuveni 750 000 cilvēkiem.

800 000 apmeklētāju


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules vēsturē apmeklētākais klasiskās mūzikas koncerts notika 1986. gadā. Toreiz Ņujorkas filharmonijas orķestris sniedza koncertu Ņujorkas Centrālparkā 800 000 lielai auditorijai.

1 500 000 apmeklētāju


Foto: AFP/Scanpix

Kubas vadītāja Fidela Kastro brāļa Raula Havannā sarīkotais festivāls "Peace without Border Concert" jeb Brīvības bez robežām koncerts sapulcināja pusotru miljonu skatītāju. ASV valdība koncertu vēlāk kritizēja, norādot, ka tas ir brāļu Kastro propagandas pasākums.

Tomēr kubiešiem tā bija pirmā iespēja klausīties daudzas Latīņamerikas slavenības klātienē, turklāt bez maksas. Havannā uzstājās kolumbiešu rokeris Juanes, puertorikāniete Olga Tanona, spāņu popa zvaigzne Migels Bose, kā arī daudzas citas vietējās slavenības.

1 500 000 apmeklētāju


Foto: AP/Scanpix

Grupas "Rolling Stones" 2006. gada koncerttūres "The Bigger Bang" nosaukums sevi pilnībā atpelnīja koncerta laikā Riodeženeiro Kopakabanas pludmalē. Pusotrs miljons klausītāju dziedāja līdzi tādiem hītiem, kā "Satisfaction" un "It's Only Rock n' Roll".

Skatuve šajā koncertturnejā sasniedza septiņu stāvu mājas augstumu, turklāt šovu pavadīja līdz tam neredzēti video un pirotehnikas efekti.

1 600 000 apmeklētāju


Foto: AFP/Scanpix

Ne tik senā pagātnē - 2008. gadā festivāla "Love Parade" ietvaros Vācijas pilsēta Dortmunde pārvērtās milzu ballītē. Tās ielās mūzikas ritmos dejoja aptuveni 1,6 miljoni cilvēku. Mūziķu vidū bija pasaules klubu grandi Tiesto, Paul van Dyk, Carl Cox un Armin Van Buuren.

Kopš 2010. gada festivāla laikā notikušā nelaimes gadījuma, kad līdz nāvei tika sabradāts 21 cilvēks, bet vēl aptuveni 500 guva ievainojumus, turpmāka tā organizēšana ir atcelta.

1 600 000 apmeklētāju


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pasaulē notikuši neskaitāmi liela mēroga rokfestivāli. Pats grandiozākais no tiem norisinājās 1991. gada politisko notikumu virpuļa epicentrā - brūkošās Padomju Savienības galvaspilsētā Maskavā. Rokfestivālā "Monsters of Rock" uzstājās tā laika roka grandi "Metallica", "AC/DC", "Pantera", "The Black Crowes" un citi.

Lielbritānijas festivāls popularitāti iekaroja astoņdesmitajos gados un notika līdz pat 1996. gadam, tostarp notika vairāki izbraukuma festivāli arī ārpus Britu salām. Tā 1991. gadā jaunais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins uzaicināja festivālu rīkot Maskavā, šim pasākumam atvēlot Tušino lidostas teritoriju.

Koncerts bija bezmaksas, tādēļ sapulcināja roka fanus no visas Padomju Savienības. Tā videoierakstā redzams, ka netālu no skatuves plīvo arī Latvijas karogs. Nezinot, ko iesākt ar trakojošo pūli, armija uzstāšanās laikā sāka pielietot fizisku spēku, taču pēc mūziķu protestiem, vardarbība tika pārtraukta un koncerts turpinājās.

3 500 000 apmeklētāju


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropā lielākais jebkad notikušais koncerts ir Žana Mišela Žāra uzstāšanās Maskavā 1997. gadā. Elektroniskās mūzikas leģenda nupat bija beidzis sava jaunāka albuma "Oxygene" koncertturneju, kad viņu personiski pilsētas 850 gadu jubilejas svinībās ielūdza uzstāties toreizējais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs.

Maskavas Universitātes pakājē notikušais koncerts "Oxigen" tika ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē apmeklētākais. Koncerta laikā netrūka arī pārsteigumu, tostarp tiešā translācija no Krievijas kosmiskās stacijas "Mir". Lielo popularitāti koncertam nodrošināja gan vērienīgo Maskavas dzimšanas dienu svinību popularitāte, gan paša Mišela Žāra atpazīstamība. Par spīti dzelzs priekškaram, mūziķa ieraksti jau Padomju Savienībā bija plaši izplatīti un iecienīti.

Žans Mišels Žārs Ginesa rekordu grāmatā pirmo reizi tika ierakstīts 1979. gadā, kad Francijā viņa koncertu apmeklēja miljons skatītāju. Vēlāk viņš vairākkārt pats pārsniedzis savu rekordu. Pirmo reizi tas notika 1987. gadā, sniedzot koncertu pusotram miljonam klausītāju Hjūstonā, ASV, bet jau pēc trim gadiem - 1990. gadā - viņa koncertu Parīzē apmeklēja divi miljoni cilvēku.

3 500 000 apmeklētāju


Foto: AFP/Scanpix

Visu laiku apmeklētākais koncerts ir britu dziedātāja Roda Stjuarta uzstāšanās 1994. gada Jaunā gada svinībās Riodežaneiro.

Brazīlijas smilšainā Kopabanas pludmale visas nakts garumā bijusi pārpildīta ar dejojošiem un dziedošiem jaunā gada sagaidītājiem. Šajā pasaules daļā gadumija ir vasaras vidū, un koncerta laikā daļa publikas varēja vienlaikus peldēties blakus esošajā Atlantijas okeānā. Tieši Rio pludmalē arī vairākas citas pasaules zvaigznes ir sapulcinājušas savu klausītāju maksimumu. Tā, piemēram, Lenijs Kravics bijis spiests padoties 300 000 pielūdzēju lielam pūlim un vairākkārt atkārtot populārākās dziesmas, lai gan tas iepriekš nav bijis paredzēts.

Atšķirībā no Žana Mišela Žāra uzstāšanās Maskavā, šis koncerts gan Ginesa rekordu grāmatā nav iekļuvis. Tiesa, dažos avotos koncerta apmeklētāju skaits tiek lēsts pat 4,2 miljoni. Tā kā pasākums bija bezmaksas un tajā nebija apmeklētāju uzskaites, par pareizu tiek uzskatīts varas iestāžu oficiāli izziņotais apmeklētāju skaits - aptuveni 3,5 miljoni.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!