Latvijas Gāzes Gada balvas Operai publikas balsojumā, kas no 5. līdz 19. septembrim (ieskaitot) norisinājās portālā "Delfi", par labāko pagājušās sezonas LNO jauniestudējumu atzīts Džoakino Rosīni operas "Seviļas bārddzinis" iestudējums.

Balsojuma rezultāti aplūkojami šeit.

Komiskā opera "Seviļas bārddzinis" pirmizrādi piedzīvoja šī gada februārī. Izrādi veidojuši muzikālais vadītājs Modests Pitrens, režisors Aiks Karapetjans, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un citi.

Fotogalerija: 'Seviļas bārddzinis' LNO


Skatītāju balvas, kā arī citu operas mākslinieku apbalvošana un koncerts notiks 22. septembrī pulksten 19.

Kā labākais operas solists tiks apbalvots Jānis Apeinis, bet kā labākā soliste tiks sumināta Liene Kinča. Par labākajiem baleta solistiem aizvadītajā sezonā atzīti Raimonds Martinovs un Elza Leimane – Martinova. Balva tiks pasniegta arī labākajam orķestra mūziķim, ko šogad saņems Uldis Zilberts (trombons). Īpaši sveikti tiks dziedātājs Andris Blaumanis par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā, un izrāžu apavu izgatavošanas un remonta daļas vadītājs Jānis Plānics par mūža darbu tehniski administratīvajā jomā.

Nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" ceremonijā godinās LNO ilggadējo solisti, baletmeistari un repetitori Irēnu Strodi, kura šogad atzīmēja savu 90. jubileju.

Balvu par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā saņems dziedātāja Kristīne Opolais, kura diemžēl uz svinīgo pasākumu ierasties nevarēs.

Latvijas Gāzes Gada balvas Operai koncertu un apbalvošanas ceremoniju varēs vērot arī LTV 1.programmas skatītāji – 24.setpembrī plkst.21.20, savukārt, Latvijas Radio programmā "Klasika" koncertu raidīs 25.septembrī plkst.15.00.

TV programma

A/S Latvijas Gāze sadarbība ar LNO tika uzsākta 2005. gadā, kad uzņēmums kļuva par lielāko atbalstītāju Operas vēsturē. Sniegtais finansējums jau piecus gadus veicinājis LNO mākslinieciskā līmeņa izaugsmi – Opera sevi veiksmīgi pierādījusi starptautiskajā mūzikas arēnā, daudzi jaunie mākslinieki turpinājuši izglītoties un pilnveidot savas prasmes. Latvijas Gāzes atbalsta redzamākā virsotne ir Latvijas Gāzes balva Operai, kurā ik gadu apbalvo ne tikai operas un baleta māksliniekus, bet arī aizskatuves cilvēkus – tos, kuru darbs Operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs.

Tradīcija ik gadu pasniegt balvas Operai tika iedibināja 1997. gadā. To uzsāka LNO atbalstītājs a/s "Aldaris". "Balva Operai ir viens no spilgtākajiem mecenātisma paraugiem Latvijas kultūras dzīvē. Tā ir kļuvusi par neatņemamu LNO tradīciju. Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Gāzei par labo gribu to turpināt un attīstīt, kļūstot par mērvienību un atskaites punktu mūsu mākslinieku izcilākajiem sniegumiem un ieguldījumam Latvijas operas un baleta mākslas attīstībā," stāsta LNO direktors Andrejs Žagars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!