Foto: LETA
Rīgas domē 29. februārī tika parakstīts līgums par Pasaules koru olimpiādes (World Choir Games) rīkošanu Rīgā 2014. gadā no 9. līdz 19. jūlijam, portālu "Delfi" informē Rīgas Domes pārstāvji.

Līgumu par Pasaules koru olimpiādes rīkošanu parakstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Pasaules koru olimpiādes prezidents Ginters Tīčs (Günter Titsch), kultūras ministre Žaneta Jaunzeme - Grende, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un "Nodibinājuma Rīga 2014" valdes locekle Diāna Čivle.

Pasaules koru olimpiādes ideja un mērķis ir caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā. Pasaules koru olimpiāde notiek ik pēc gada katru reizi citā kontinentā. Olimpiādē kopš 2000. gada piedalījušies vairāk nekā 5800 koru un 260 000 dziedātāju no 100 valstīm. Šajos mūzikas svētkos piedalās gan profesionālie, gan amatieru kori no visas pasaules.

Rīga 2014. gada jūlijā uzņems ap 20 000 dziedātāju no visas pasaules. Pasaules koru olimpiādi 2014. gada jūlijā organizēs "Nodibinājums Rīga|2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur Management", kas ir vadošā koru sacensību un festivālu rīkotāja pasaulē.

Rīga ir ieguvusi rīkotāju tiesības, sacenšoties ar Melburnu (Austrālijā), Bali (Indonēzijā), Keiptaunu (Dienvidāfrikā) un Sočiem (Krievijā).

Pirms 10 gadiem Pasaules koru olimpiādes padomē tikai uzaicināts maestro Imants Kokars, kas savas darbības laikā veltīja lielas pūles, lai šie dziedāšanas svētki notiktu tieši Latvijā – koru lielvalstī. Viņa darbu no 2008. gada turpina diriģents Romāns Vanags, un tagad tas ir vainagojies ar dziedāšanas svētkiem Rīgā 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Pasaules koru olimpiādēs ir piedalījušies vairāki kori no Latvijas, piemēram, "Balsis", "Gaudeamus", "Absolventi" un citi. 2006. gadā Ķīnā Pasaules koru olimpiādē pirmo vietu ieguva koris "Kamēr...", saņemot 96 no iespējamiem 100 punktiem. Šis rezultāts aizvien nav pārspēts.

Pasaules koru olimpiāde ir pasaulē lielākais koru mūzikas festivāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!