Foto: Publicitātes foto

No 4. līdz 7.jūlijam Rīgas Kongresu nama lielajā zālē, brīvadabas atpūtas parkā "Egle" un klubā "Artelis" notiks mūzikas festivāla "Rīgas Ritmi" vasaras sērijas koncerti.

Trešdien festivālu pie tirdzniecības centra "Origo" atklās igauņu džeza dziedātāja Sofia Rubina, kā arī pašmāju mūziķe Laima Jansone.

Biļetes uz festivāla "Rīgas ritmi" koncertiem iespējams iegādāties visās "Biļešu servisa" kasēs un Kongresu namā. Visi koncerti atpūtas parkā "Egle" un "Origo Summer Stage" - bez maksas.

Paralēli koncertiem notiks arī tradicionālās "Rīgas ritmu" meistarklases, kas paredzētas jauniem, talantīgiem mūziķiem un zinātkāriem interesentiem. Meistarklases vadīs pasaulē atzīti mākslinieki un pedagogi, sniedzot jaunajiem talantiem iespēju gūt jaunas zināšanas, uzdot visdažādākos jautājumus un dalīties pieredzē ar citiem meistarklašu dalībniekiem. Meistarklašu galvenais mērķis ir paplašināt studentu domāšanu, apgūstot muzicēšanu un mūzikas teoriju.

Plašāka informācija festivāla mājaslapā www.rigasritmi.lv

Hiromi Uehara

Hiromi Uehara, kura "Rīgas Ritmu" festivālā uzstāsies 5.jūlijā, pulksten 19, pirmo reizi džeza cienītājus savaldzināja ar debijas albumu "Another Mind" (2003). Dzimtajā Japānā albums ieguva zelta diska statusu (tika pārdots 100 000 eksemplāru) un uzvarēja Japānas Ierakstu Industrijas Asociācijas (RIAJ) nominācijā "Gada džeza albums."

Pianistes/komponistes otrais ieraksts "Brain" (2004) uzvarēja "Surround Music" ikgadējā mūzikas balvu pasniegšanā, uzvarēja "Swing Journal" nominācijās "Jaunā zvaigzne" un "Gada albums", "Jazz Life" to nominēja par "Zelta albumu", HMV Japan to titulēja par Japānas labāko džeza albumu, džeza un klasiskās mūzikas žurnālistu kluba biedri (Japan Music Pen Club) viņu godalgoja par "Japānas gada mākslinieci". 2006. gadā Hiromi uzvarēja Boston Music Awards kategorijā "Labākais džeza priekšnesums" un Guinness džeza festivālā nominācijā "Uzlecošā zvaigzne".

Nākamais albums "Spiral" (2006) "Japan's Swing Journal" lasītāju aptaujā uzvarēja nominācijās "Gada džeza mākslinieks", "Gada pianists" un "Gada albums". Hiromi uzvaras gājies turpinājās arī spēlējot kvartetā Hiromi's Sonic Bloom, kad 2007. gadā tika izdots albums "Time Control" un 2008. gadā albums "Beyond Standard".

Hiromi jaunākais albums "Voice" (2011) ir mūzikas eksperiments, kurā deviņi skaņdarbi tiek izspēlēti, meklējot sirdī esošo mūziku, bez vārdiem cenšoties izteikt visdažādākās cilvēku emocijas.

Pianiste dzimusi 1979. gadā Japānā, pilsētā Shizuoka. Sešu gadu vecumā viņa sāka apgūt klavierspēli, astoņu gadu vecumā mūzikas skolotājs viņu iepazīstināja ar džezu. Pamatos ļoti spēcīgi apgūti mūzikas tehniskie aspekti un iespaidīga spēja paļauties uz savu intuīciju.

Komponists un trombonists Nils Vograms

Nils Vograms, kurš Rīgā uzstāsies Kongresu namā, 5.jūlijā, pulksten 19, ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes trombonistiem Eiropā. Viņa izdotos albumus prese slavē par nevainojami izstrādātajām kompozīcijām un izcili izspēlētajiem solo gabaliem.

Šis Vācijā dzimušais komponists un trombonists atklāj klausītājiem mūziku, kas ir improvizāciju piepildīta un mēdz būt gan vienkārši baudāma, gan ļoti kompozicionāli sarežģīta - vairāk uztverama eksperimentālās mūzikas cienītājiem. Viņš ļoti dabīgā veidā savieno tādus mūzikas stilus kā bēbopu, džezu, funk un moderno mūziku.

Nostalgia trio ir unikāls Nila Vograma veidots džeza trio: trombona, Hammond ērģeļu un perkusiju saspēle ir nedzirdēts instrumentu apvienojums džeza vēsturē. Mākslinieku sadarbību atzinīgi vērtē džeza mūzikas kritiķi un prestiži mūzikas žurnāli visā pasaulē, piemēram, Jazztimes, Der Spiegel un "Jazzthetik".

Līdz šim trio ir ierakstījis trīs albumus: "Sturm und drang" (2011), "Affinity" (2008) un "Daddy's bones" (2004). Katrs grupas dalībnieks mēdz būt komponists, solists un aranžētājs. Viņu koncerti vienmēr ir iespaidīgas improvizāciju spēles pārpilni.

Antonio Ciacca Quintet

Komponists un izcilais pianists Antonio Čaka džeza pasaulē vairāk asociējas ar liriskām kompozīcijām un emocionālo, gospeļu mūzikā balstīto noskaņu. Blūza, bībopa un gospeļu apvienojums ir izveidojis viņam vien raksturīgu kompozīciju skanējumu, kas džeza mūzikā ienes atsvaidzinošas vibrācijas.

Festivālā "Rīgas Ritmi" Antonio Čaka kvintets uzstāsies Kongresu namā, 6.jūlijā, pulksten 19.

Dzimis Vācijā, audzis Itālijā un studējis ASV, Antonio Čaka visu pasauli uztver kā savas īstās mājas un šī spēja viegli variēt starp tik dažādām kultūrām ir jūtama arī viņa komponētajā mūzikā. Čakas klavierspēlē jūtams gan ikdienas vieglums, gan ugunīga kaisle, kas atsauc atmiņā agrāko laiku džeza meistarus, kā Wynton Kelly, Red Garland un Bobby Timmons.

Mākslinieks aranžējis skaņdarbus un uzstājies kopā ar Wynton Marsalis, Steve Grossman, Johnny Griffin, Woody Herman Big Band un daudziem citiem.

Pats mūziķis par vienu no dzīvē svarīgākajiem notikumiem uzskata brīdi, kad 1997. gadā viņu uzaicināja pievienoties leģendārā saksofonista Steve Lacy kvartetam. Šī sadarbība ilga septiņus gadus un muzikāli dokumentēta 2010. gadā izdotajā albumā "Lagos Blues".

'Astillero'

"Astillero", kas Kongresu namā uzstāsies 6.jūlijā, pulksten 19, tika izveidots 2005. gadā, kad sanāca kopā septiņi jauni mūziķi, kas jau no agras bērnības dzīvi vadījuši tradicionālā Argentīnas tango vidē. Izmantojot klasiskos tango instrumentus - to skaitā arī divas bandoneones, tiek radītas oriģinālas kompozīcijas ar gluži jaunu tango redzējumu, ietverot mūsdienu pilsētas džungļu noskaņu, izjūtas, ko var tvert 21. gadsimta Buenosairesā.

Viņu spēlē atspoguļojas mūsdienu pasaules trakulība un nemiers. Šai pirmatnējai skaņai tiek pievienota oriģināla lirika, ko izdzied raupja, bet vienlaikus maiga balss, kas vienlaikus gan glāsta, gan skumdina.

Grupas dibināšanas mērķis bija radīt un spēlēt oriģinālkompozīcijas, gluži kā to darīja agrākie tango meistari. 2006. gadā viņi laida klajā pirmo albumu "Tango de Astillero", ko mūzikas prese un klausītāji uzņēma ar ovācijām.

Pēdējo četru gadu laikā grupa jau deviņas reizes ir devusies pasaules turnejās, smeļoties iedvesmas arī citu tautu mūzikās. Gadu gaitā viņi ir izstrādājuši īpašu koncertprogrammu ar video projekcijām - katrā pilsētā viņi uzfilmē tikai konkrētajai koncertvietai raksturīgas pilsētainas, ko koncerta laikā projicē uz ekrāna. Tā katrs koncerts kļūst individuāls, jo redzamo ainu mūziķi cenšas sapludināt ar tai piederīgāko mūziku.

Kopš 2011. gada grupa strādā pie jaunākā, nu jau trešā albuma ieraksta.

Victor Bailey & CJBB

Viktors Beilijs, kurš Rīgas Kongresu namā 7.jūlijā, pulksten 19, uzstāsies festivāla "Rīgas Ritmi" ietvaros , ir amerikāņu basģitārists, kas jau no 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem tiek uzskatīts par vienu no pasaules dižākajiem basģitāristiem.

Pusaudžu gados mūziķis aizrāvās ar bungu spēli, bet, tiklīdz viņa rokās nonāca basģitāra, tā viņš saprata, ka tas ir viņa instruments. Viņa brīnumainais talants attīstījās ļoti strauji, drīz viņš kļuva par pieprasītāko basģitāristu Filadelfijā. Nebija nozīmes, vai tiek spēlēts džezs, funk vai roks - Viktors Beilijs bija pirmais, kuram zvanīja, ja bija nepieciešams basģitārists. Starptautisku atzinību viņš ieguva astoņdesmitajos gados, kad pievienojās toreiz populārajai džeza supergrupai "Weather Report".

Viņš ir izdevis trīs visaugstāk vērtētākos basģitārista solo albumus: "Low Blow", "That's Right" un "Bottom's Up". Tajos atklājas ne tikai viņa izcilā basģitāras spēles meistarība, bet arī viņa talants kā komponistam, aranžētājam, taustiņinstrumentālistam, bundziniekam un pat dziedātājam.

Kopumā viņš ir piedalījies tūkstošs albumu ierakstos. Viņš uzstājies kopā ar ļoti dažādiem māksliniekiem, to skaitā ar Madonna, Sting, Joe Zawinul un Mary J. Blige. Viņš izceļas arī ar to, ka ir izstrādājis savu individuālo dizainu džeza basģitārai (2001) un akustiskajai basģitārai(2005), ko klajā laidis prestižais mūzikas instrumentu uzņēmums "Fender".

Buika

7.jūlijā, pulksten 19, Kongresu namā uzstāsies Buika - viena no populārākajām izpildītājām Spānijā.

Jau kopš viņas otrā albuma "Mi Nina Lola" (2005), viņa tiek saukta par sensāciju. Dziedātāja ir daļa no jaunās paaudzes mūziķiem, kas flamenko mūziku variē ar citiem mūzikas žanriem, tā šim mūzikas stilam piesaistot aizvien jaunāku audienci. Flamenko sajaucot ar džezu, soul un deju mūzikas ritmiem, Buika ne tikai seko jaunākajām mūzikas tendencēm, bet caur mūziku un vārdiem spilgti atspoguļo savu dzīvesstāstu.

Viņas albumi "Niña de Fuego" (2008) un "El Ultimo Trago" (2009) tika nominēti par Latīņu Grammy gada albumiem. Izcilais spāņu režisors Pedro Almodovars viņas dziesmas iemūžinājis savā jaunākajā meistardarbā "Āda, kurā es dzīvoju" (2011), kuru iespējams apskatīt arī uz Latvijas kinoekrāniem.

"Buika spēj panākt to, ka klausītāji jūtas pilnīgi brīvi. Viņas dziesmas mūs aizved uz vietu, kur noglabājusies mūsu romantiskā pieredze, atklājot, iespējams, dzīvē muļķīgākās kļūdas. Bet, noklausoties viņas dziedājumu, ir jūtama apņemšanās nekaunēties, bet turpināt pieļaut tās pašas kļūdas, jo kaislība nav savienojama ar piesardzību, likumiem, saprātu un nožēlu. Buika ir kā visu kaislību inkarnācija, no viskvēlākās līdz visbaisākaja," par viņu saka Pedro Almodovars.

Intars Busulis

Intars Busulis festivālā "Rīgas Ritmi" uzstāsies 7. jūlijā, pulksten 20, Brīvdabas atpūtas parkā "Egle".

Busulis ir viens no Latvijas profesionālākajiem un populārākajiem vokālistiem, arī profesionāls trombonists.

Savu dziedātāja karjeru uzsāka 1999. gadā Raimonda Tigula projektā "Caffe".

Daudzu konkursu laureāts: 2009.gadā uzvarēja Eirovīzijas nacionālajā atlasē, 2005. gadā ieguva Grand prix jauno izpildītāju konkursā "Jaunais vilnis", 2004. gadā ieguva Grand prix Sony Jazz Stage, 2004. gadā Grand Prix laureāts Starptautiskajā Improvizētāju konkursā Pērnavā. 2005. gada pavasarī piedalījās E.Y.J.O. (European Youth Jazz Orchestra).

Muzicējis kopā ar Maestro Raimondu Paulu, Māri Briežkalnu, Gunāru Rozenbergu, Denisu Paškēviču un daudziem citiem.

Sofia Rubina

Sofija Rubina ir džeza dziedātāja no Igaunijas, kas arī aiz savas valsts robežām zināma kā talantīga un radoša māksliniece. Festivālā "Rīgas Ritmi" viņa uzstāsies 4.jūlijā, pulksten 17, "Origo Summer Stage", kā arī 5.jūlijā, Brīvdabas atpūtas parkā "Egle", pulksten 20.

Septiņu gadu vecumā viņa sāka apgūt klavierspēli un deviņu gadu vecumā sāka apmeklēt vokālās nodarbības. Jau 15 gadu vecumā viņai bija pirmais oficiālais koncerts. Dziedāšanu Sofija mācījusies mūzikas koledžā Sočos (Krievija), studējusi Vācijā Cottbus konservatorijā un Tartū Universitātē džeza un popmūzikas mūzikas nodaļā. Pašlaik studē prestižajā Bērklijas mūzikas koledžā (Berklee College of Music), ASV.

Par dziedāšanu viņa saka: "Liela daļa no uzstāšanās ir saistīta ar improvizāciju. Uz skatuves man patīk būt nedaudz koķetai, vienmēr censties pārsteigt publiku ar kaut ko jaunu. Man ir ļoti svarīgi priekšnesumā atklāt tās emocijas, ko manī raisa skanošā mūzika."

Dziedātājai patīk uzstāties dažādos mūzikas žanros, bet galvenokārt viņa aizraujas ar džezu, klubu mūziku, soul, klasisko un ebreju nacionālo mūziku. Viens no jaunākajiem projektiem saistīts ar klubu mūzikas interpretēšanu džeza stilā.

Pēdējo gadu laikā Sofia Rubina uzvarējusi dažādos vokālistu konkursos Igaunijā un citās valstīs: Somijā ieguva Grand Prix solistu konkursā Lady Summertime, 2004. gadā Igaunijā ieguva Grand Prix internacionālajā solistu konkursā Nomme Jazz, 2005. gadā Latvijā ieguva otro vietu "Sony Jazz" stage.

Festivālā "Rīgas Ritmi" dziedātāja uzstāsies ar internacionālo džeza grupu "Carl Winther trio".

Carl Winther Trio

"Carl Winther Trio" uzstāsies uz "Origo Summer Stage" 4.jūlijā, pulksten 17 un klubā "Artelis" 6.jūlijā, pusksten 20.

Carl Winther trio apvieno jaunus, talantīgus mūziķus no dažādām Eiropas Ziemeļu valstīm – Dānijas, Latvijas un Somija. Trio izveidojis pianists Karls Vinters (Carl Winther), kurš Skandināvijā šobrīd ir viena no pieprasītākajām jaunajām džeza zvaigznēm.

Karls Vinters studējis Kopenhāgenas Mūzikas konservatorijā, koncertējis kopā ar pasaulē pieprasītiem mūziķiem – Billy Hart, Jerry Bergonzi, Bill Evans, Daniel Humiar, Adam Nussbaum, James Genus, Till Brönner un daudziem citiem. 2011. gadā Karls ieguva balvu par savu oriģinālmūziku Spānijas džeza mūzikas konkursā "Getxo Jazz", kā arī Dānijā tika atzīts par labāko jauno Džeza komponistu. Viņa mūzikas sniegums ir unikāls, spējot brīvi improvizēt, bet tajā pašā laikā kompozīcijām paliekot precīzām un ekstravagantām.

Somijā dzimušais kontrabasists Džonijs Amans (Johnny Aman) vairākus gadus darbojies dažādos džeza projektos Zviedrijā, Somijā un Dānijā. Uzstājies ar populāriem Skandināvu mūziķiem: Anders Bergcrantz, Fredrik Kronkvist, Niklas Winter un daudziem citiem.

Talantīgais bundzinieks no Latvijas Ivars Arutjunjans, kurš uzvarēja Latvijā rīkotajā konkursā "Drum Day 2011", šobrīd studē prestižajā Kopenhāgenas ritmikas konservatorijā. Bundzinieks guvis pieredzi spēlējot džeza projektos gan Latvijā, gan citās valstīs.

Carl Winther trio repertuārā izskanēs gan oriģinālkompozīcijas, kas ļaus klausītājiem izbaudīt skandināvisku modernjazz ekstravaganci, gan klasiskāki džeza standarti.

Dominique Eade

Dominika Īda ir ļoti daudzpusīgi talantīga personība: džeza dziedātāja, komponiste, dziesmu tekstu autore, iespējams viena no šīs paaudzes apdāvinātākajām un drosmīgākajām interpretāciju meistarēm, kā arī viena no pieprasītākajām vokālajām pedagoģēm.

Viņa festivālā "Rīgas Ritmi" uzstāsies 7.jūlijā, pulksten 20, klubā "Artelis".

"Dziedātājas balss ideāli piemērota viņas izcilajām improvizācijas spējām, viņai piemīt apbrīnojama vokālā kontrole, plašs balss diapazons un sievišķīgi samtains tembrs. Koncertu repertuārs ir ļoti plašs, iekļaujot gan džeza klasiku, gan modernākus džeza standartus," raksta festivāla "Rīgas ritmi" rīkotāji.

Dziedātāja regulāri koncertē ASV un Eiropā, piedalījusies "Boston Globe Jazz Festival", "Jazz in Toulon" festivālā Francijā, "Molde International"džeza festivālā Norvēģijā, "What Is Jazz?" festivālā Ņujorkā un citur.

Kopš 1984. gada pasniedz vokālās nodarbības prestižajā Jaunanglijas konservatorijā (New England Conservatory), ASV, tāpat privāti pasniedz vokālās nodarbības Ņujorkā.

Vairākkārt nominēta "Boston Music Awards", 1997. un 1999. gadā kategorijas "Izcilākā Džeza vokāliste" laureāte. ASV "Jazz Journalists Association" mūzikas kritiķi viņas 2006. gada ierakstu "Open" ierindoja labāko džeza ierakstu Top 10. 2007. gadā par īpašiem sasniegumiem mūzikā un mūzikas pedagoģijā Dominikai tika pasniegta NEC's "Outstanding Alumni Award".

Nils Wogram Trombone Show

"Nils Wogram Trombone Show" festivāla "Rīgas Ritmi" ietvaros varēs dzirdēt Brīvdabas atpūtas parkā "Egle" 6.jūlijā, pulksten 20.

"Nils Wogram Trombone Show" ir unikāls projekts, ko festivāla "Rīgas Ritmi" laikā meistarklasēs kopīgi izstrādās vācu trombonists Nils Vograms un meistarklašu dalībnieki. Uz skatuves projektam pievienosies arī Latviešu džeza mūziķi – pianists Viktors Ritovs un basists Edvīns Ozols.

Nils Vograms ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes trombonistiem Eiropā. Arī kā pasniedzējs guvis lielu pieredzi – kopš 2004. gada vada nodarbības Lucernas mūzikas konservatorijā Vācijā.

Sawadu

Trio "Sawadu" festivāla "Rīgas Ritmi" ietvaros uzstāsies klubā "Artelis" 6.jūlijā, pulksten 20.

Trio pirmo reizi kopā sanāca 2005. gadā un kopš 2008. gada muzicē ar nosaukumu "Sawadu". Šajā trio esošie mūziķi visi pievērsušies Āfrikas mūzikas interpretācijai: Hervē Sambs (Hervé Samb), brīnumbērns no Senegālas, Brais Vassī (Brice Wassy), ritma burvis, kas uz skatuves izstaro arī Kamerūnas noslēpumainību, un Hūberts Dupons (Hubert Dupont), dzimis parīzietis, hipnotiski vieno trio skaņas ar savu basa spēli.

"Šajā trijotnes sadarbībā ir radies jauns džezs. Meklējot moderno folkloru, trio savieno tradicionālas vērtības ar vismūsdienīgākajām džeza koncepcijām, izmanto negaidītas toņkārtas, rotaļājas ar biedējošām ritmu kombinācijām, uz skatuves vērojama enerģiska mūziķu saspēle. Atšķirīgā pieredze un ilgstošā sadarbība viņu mūzikas pasauli veido oriģinālu, kaislīgu un dažbrīd nedaudz neprātīgu," raksta festivāla "Rīgas ritmi" rīkotāji.

2010. gadā trio izdeva savu pirmo albumu ar nosaukumu "Sawadu". Mūzikas žurnāls "Jazz Magazine/Jazzman" savā recenzijā par jauno albumu izteicās: "Ar pirmo albumu viņi sevi piesaka ļoti skaļi. Enerģiskajā saspēlē mūziķi kopīgi pielūdz ritmu."

Kārlis Auzāns un 'Nepieradinātā folka orķestris'

Mūzikas projekts "Nepieradinātā Folka orķestris" festivāla "Rīgas Ritmi" ietvaros uzstāsies Brīvdabas atpūtas parkā "Egle" 5.jūlijā, pulksten 20.

Projekts radies, apvienojoties grupai "Pingvīnu Cirx" ar mūziķi un producentu Kārli Auzānu, kas plašākai publikai pazīstams, kā čellu trio "Melo-M" vadītājs un grupas "Autobuss debesīs" dalībnieks.

"Nepieradinātā Folka orķestra" koncertos tiek izmantota reti sastopama instrumentu dažādība - bungas, perkusijas, ģitāras, flautas, saksofons, akordeons, vijole, sintezatori, ukulele, lietuskoks, sanza, čells un citi instrumenti.

Orķestra repertuārā iekļautas gan labi zināmas, gan gandrīz nezināmas pasaules mūzikas, klasikas un pat animācijas filmu mūzikas tēmas netradicionālā un pilnīgi jaunā izpildījumā. Koncertos iespējams oriģinālās apdarēs dzirdēt Marokas, Īrijas, Balkānu reģiona, Izraēlas, Malaizijas, Krievijas, Rumānijas, Igaunijas, Somijas un citu valstu nacionālā mūzika, kā arī Emira Kusturicas, Viktora Coja, Īena Andersona un citu pasaulē pazīstamu autoru darbi.

Līdztekus programmā vietu radušas arī grupas "Pingvīnu Cirx" dalībnieka Andreja Grimma kompozīcijas, kā arī pārsteidzošas un netradicionālas versijas par popkultūrā plaši citētām tēmām, piemēram, Rozā panteras motīvu un ievada dziesmiņu no leļļu animācijas filmiņas "Auniņš Šons".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!