Foto: LETA

"Man bija brīnišķīgas ieceres, taču gribas vairāk laika veltīt galvenajam radošajam mērķim, nevis cīnīties par eksistenci," tā īsi pēc paziņojuma par aiziešanu no kora "Kamēr…" mākslinieciskā vadītāja amata sarunā ar laikrastu "Diena" saka diriģents Māris Sirmais.

Sirmais sarunā ar "Dienu" vēlreiz uzsver, ka viņa aiziešanai nav "nekādu zemūdens akmeņu".

"Kopā pavadīti 22 gadi, kaut ko mainīt esmu gribējis jau vairākas reizes. "Kamēr…" prasīja daudz enerģijas, spēka un laika, tam daudz ziedots, bet ir jāveidojas jaunam veidam, kā sevi izpaust. Taču līdz šim nebija izveidojies jauns, varošs diriģents, kā tagad Jānis Liepiņš," stāsta Sirmais.

"Jānim Liepiņam ir daudzas īpašas cilvēciskās kvalitātes, viņš ir ļoti labi izveidojies un izglītojies. Man ir droša sajūta, ka viņš varēs lietpratīgi un kvalitatīvi strādāt," tā par turpmāko kora galveno māksliniecisko vadītāju saka līdzšinējais kora vadītājs.

Diriģents arī kā vienu no iemesliem aiziešanai no "Kamēr…" min mūžīgo neienteresētību un sistēmu, kas neveicina darbu, kā arī to, ka koru vadītāji Rīgā strādā ar uzņēmuma līgumiem bez sociālās aizsardzības. "Tam visam bija nozīme: tu vari cīnīties, bet cik ilgi?" teic diriģents.

"Kļuva arvien grūtāk, smagnējāk organizēt koncertprojektus, ierakstus. Tad sāc izvērtēt, vai pie mums maz ir iespējams pilnvērtīgi strādāt? Es vienmēr strādāju idejai, taču mūsu pēdējais projekts (izrāde un pirmatskaņojumu programma "Mēness dziesmas") beidzās ar mīnusiem – pat nevarējām atlīdzināt režisoram. Esi gatavs ierakstīt kvalitatīvu CD, bet tev iedod tikai trešdaļu no nepieciešamās summas. Sevi upurējot, vienalga dari, bet pārņem bezcerības sajūta," laikrakstam "Diena" atklāj Māris Sirmais.

Diriģents aicina Rīgas pilsētu sakārtot procesu tā, lai stimulētu kolektīvus un vadītājus, kuri sevi pierādījuši un ir kultūras paraugs: "Es nerunāju par bagātību vai nabadzību, bet vienkārši nav skābekļa, tu nevari īstenot idejas, jo apkārt ir apātija, neieinteresētība. Tas saistīts arī ar izglītību. Uzlikt ozolkoka grīdu vai lamināta grīdu? Tā var salīdzināt a cappella dziedāšanu vai popdziesmas ar fonogrammu. Tas ir izglītības uzdevums, lai cilvēki prastu atšķirt kvalitāti, vērtību, bet izglītība kļūst arvien "duļķaināka", tradīciju pārmantojamība – neaktuāla."

Jautāts par nākotnes plāniem Māris Sirmais vēlreiz apstiprina, ka turpinās strādāt ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija", kas ir diriģenta pamatdarbs. Starptautiskajam garīgās mūzikas festivālam tiek gatavotas divas apjomīgas programmas – korim ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un pirmatskaņojumu koncertu, kurā izskanēs gan Imanta Zemzara un Ērika Ešenvalda, gan dziesminieka Goran Gora jaunākie skaņdarbi korim.

Tāpat Sirmais vairāk veltīs laiku sevis izglītošanai un attīstībai. Diriģents drīzumā dosies uz Vīni, kur jau iepriekš vadījis meistarklases Austrijas, Vācijas un Šveices diriģentiem. "Man izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Spānijas Nacionālo kori, Nīderlandes kamerkori un Lietuvas kamerkori "Jauna muzika"," stāsta Sirmais.

Jau ziņots Pasaulē augstu novērtētā kora galvenais diriģents par aiziešanu no paša dibinātā kolektīva publiski paziņoja 25. jūnijā, kora vadību atstājot līdzšinējā otrā diriģenta Jāņa Liepiņa rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!