Foto: F64

Pazīstamais diriģents un Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais kļuvis par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kora diriģēšanas katedras vadītāju, apstiprināja JVLMA Rektorāta palīdze Jurita Krūma.

Sirmais amatā nomainījis diriģentu Romānu Vanagu, kurš JVLMA Kora diriģēšanas katedru vadīja kopš 2005.gada.

"Mēs ļoti priecājamies, ka Sirmā kungs pievienojies akadēmijas personālam un darbosies šajā amatā, neskatoties uz savu aizņemtību," sacīja Krūma.

JVLMA rektors Artis Sīmanis pastāstīja, ka akadēmija jau sen vēlējusies uzaicināt Sirmo kā pedagogu, tomēr viņa aizņemtības dēļ tas iepriekš nav bijis iespējams. Taču tagad, kad viņš vairs nestrādā ar kori "Kamēr...", Sirmais piekritis izbrīvēt laiku arī darbam Mūzikas akadēmijā.

"Viņš tomēr ir pašlaik redzamākais Latvijas kordiriģents ārzemēs, kas mums ļoti palīdzētu akadēmijā dibināt vēl vairāk starptautisku kontaktu. Domāju, ka tas ir ļoti liels ieguvums Mūzikas akadēmijai," sacīja JVLMA rektors.

Sīmanis arī uzsvēra, ka attiecībā uz Vanaga nomaiņu nav bijis nekādu konfliktu, jo Vanagam pašlaik ir ļoti daudz pienākumu saistībā ar nākamā gada dziesmu svētkiem, 2014.gadā gaidāmo Pasaules koru olimpiādi un dažādiem starptautiskiem projektiem. Vanags arī iepriekš rosinājis Sirmo uzaicināt par Mūzikas akadēmijas pedagogu.

Mūzikas akadēmijas vadība ir pārliecināta, ka Sirmā darbs kā kora diriģēšanas katedras vadītājam būs savienojams ar kora "Latvija" vadību un nāks tikai par labu viņa audzēkņiem. "Daudzi mūsu pedagogi strādā arī citur ‒ simfoniskajā orķestrī, dažādos projektos. Tas ir pat pluss, jo būs ciešāka sadarbība ar akadēmisko kori un varbūt kāds no mūsu labākajiem studentiem varēs praktizēties ar kādām programmām šajā korī. Mēs sadarbojamies arī ar Radio kori, jo ir ļoti svarīga sadarbība ar darba devējiem," paskaidroja Sīmanis.

Sirmais šoruden arī gatavos latviešu mūzikas programmu ar JVLMA jaukto kori, ko atskaņos koncertā 8.novembrī. Tomēr atsevišķa mākslinieciskā vadītāja korim nebūs.

Sirmais sīkākus komentārus par jauno amatu atturējās sniegt.

Māris Sirmais absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju ar maģistra grādu diriģēšanā un no 1990. līdz 2012.gadam bija jauniešu kora "Kamēr..." mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. No 1992. līdz 1997.gadam Sirmais bija sieviešu kora "Dzintars" diriģents, bet kopš 1997.gada viņš vada Valsts akadēmisko kori "Latvija" un rīko ikgadējo Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!