No 30. aprīļa kino Riga demonstrēs animācijas filmu “Abrafakss, zem melna karoga”, DELFI ziņo kinoteātra pārstāvji.
“Abrafakss, zem melnā karoga” ir pirmā pilnmetrāžas animācijas filma par trijiem piedzīvojumu meklētājiem. Tas ir aizraujošs, piedzīvojumu pilns stāsts par pirātiem, draudzību, mīlestību un nodevību; darbība norisinās Karību salās.

Būt pirātam var būt bīstami. Būt otrā – labo cilvēku - pusē vēl jo vairāk bīstami. Kad trīs jauni puikas, īsti zelta gabaliņi, nonāk brīnumainā zemē, kuras noslēpumos raudzījušies mākslas muzeja milzīgajās glabātuvēs, sākas īstā dzīve: izveicīgi pirāti un drebuļus uzdzenošas briesmas, pasakaina skaistule un viņas rokas tīkotājs, cīņa par dzīvību un patiesa draudzība. Un – arī mīlestība.

Kad pilsētas muzejā kārtējo reizi ekskursijā ieradušies trīs draugi – Abrakss, Brabakss un Kalifakss (no viņu vārdiem arī radies filmas nosaukums) -, beidzoties apmeklējuma laikam viņi ielavās aiz durvīm, pa kurām atļauts ieiet vien apkalpojušajam personālam. Viens no zēniem atradis zelta šķivi, uz kura apkārtējās malas iekalti dīvaini zīmējumi. Disku pagriezis te pa labi, te pa kreisi, viņu kopā ar draugiem sagrābj laika upe, un trijotne nonāk pavisam citā vietā – uz spāņu kuģa, kas dodas zelta meklējumos uz noslēpumaino Eldorado, un darbība pārcēlusies uz 17. gadsimtu. Kuģa saimnieks staigā tērpies greznās mežģīnēs, viņa padoto vidū tikai retajam nav zelta riņķa caurdurta auss ļipiņa, bet acīs – mantkāre...

Zēnu parādīšanās, protams, izraisa izbrīnu un pat bailes. Ko gan darīt ar neierasti ģērbtajiem un bezgala attapīgajiem puikām? Vien gudrais papagailis Prado saprot, ka tos nedrīkst lemt nāvei, jo – varbūt viņi ir tie, kuri spāņu karaļa sūtīto kuģi ar acteku šķīvja burvju spēku spēs aizvest līdz Eldorado dārgumiem.

Taču pirms tam viņu ceļu šķērso pirātu kuģis. Izveicība diez ko nepiemīt šiem pirātiem – zēni vīrus bija iztēlojušies krietni vien brašākus -, bet, kad viņi nonāk pie izslavētās pirātu vadones Annas (viņas balsi ierunājusi vācu dziedātāja Nena Kernere) – pasakainās skaistules no pilsētas muzeja gleznām, Abraksa sirdī iezogas mīlas dvesmas...

Stāsti par pirātiem vienmēr ir bijusi aizraujoša lasāmviela, un, sākoties kino ērā, to autoru izdomai vairs nebija robežu. Jācer, ka “Abrafakss” nebūs pēdējais vācu mēģinājums apvienot spraigu sižetu ar labu vizuālo kvalitāti, atbilstošu muzikālu pavadījumu ar draudzību un cilvēciskās attiecības slavinošu stāstījumu. II Starptautiskā animācijas filmu festivālā Bimini 2004 bērnu žūrija šo filmui atzina par labāko kategorijā “Labākā filma, kuras garums pārsniedz 30 min” (tā sacentās ar filmām “Punduris Gardegunis”, “Randiņš Belevilā” un “Kevins pūķu zemē” – visas ir demonstrētas Rīgas kinoteātros).

Filmas režisori ir Gerhards Hāns, Tonijs Pauers.

Balsis ierunājuši: Kims Haspers, Deivids Turba, Ilona Šulca, Nena Kernere, Helmūts Krauss.

Filmas veidošanā piedalījusies arī latviešu studijas “Rija” animatori Diāna Druķe, Sarmīte Gulbe, Gunta Gračinska, Iveta Hincenberga, Vineta Krastiņa, Dace Lūce, Dita Māsēna, Pārsla Mauriņa, Sarmīte Pāpe, Anete Simanovska, Gunta Sudraba, Inga Tabaka, Ilga Vēvere, Dana Zāģere, Linda Zepa, Lita Zvaigznīte, Kristīne Zvirbule, Kristine Cibuļska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!