Foto: Publicitātes foto

No 14. līdz 24. septembrim Rīgā notiks Starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle", kura programmu atklās Andreja Končalovska filmu retrospektīva, portālu "Delfi" informē kinofestivāla rīkotāji.

Kino programmā iekļautas gan aktuālākās un nozīmīgākās 2011. - 2012. gadā tapušās filmas, kuras guvušas ievērību Kannu, Venēcijas un Berlīnes kinofestivālos, gan retrospektīvu parāde, gan atjaunotie šedevri, gan pasaules kino klasika, norāda kinofestivāla rīkotāji.

Kopumā festivālā tiks parādītas septiņas kinorežisora Končalovska filmas, kā arī darba "Andreja pasija. Andrejs Rubļovs" pilnā versija.Šai Andreja Tarkovska filmai Končalovskis ir scenārija autors, kā arī tēmas izstrādātājs.

Končalovska iestudējuma "Trīs māsas" pasaules pirmizrāde kļūs par svinīgo fināla akordu festivāla noslēgumā 25. septembrī Dailes teātrī.

"Viena festivāla ietvaros, protams, nav iespējams sniegt visaptverošu ieskatu visā režisora radošajā darbā. Viņš kļuvis slavens ne vien ar savām kinofilmām, bet arī ar dramatiskā teātra un operas iestudējumiem. Festivāla uzdevums ir piesaistīt uzmanību un radīt impulsu rūpīgākai izpētei, kā arī pārdomām par Končalovska filmām, kuras laika gaitā ieguvušas papildu jēgu un burvību, saglabājot nu jau teju zaudēto baudas sajūtu no kino kā mākslas darba," stāsta kinofestivāla rīkotāji.

Izsmalcinātās "Muižnieku ligzdas" nesteidzīgais vēstījums, "Sibiriādes" episkais vēriens, aizkustinošais poētiskums filmā "Romance par mīlētājiem" mijas ar Amerikas perioda darbiem: no pirmās pārdrošās uzdrīkstēšanās "Marijas mīļākie" līdz trīs "Oskara" nominācijās izvirzītajai filmai "Bēgošais vilciens", ko Martins Skorsēze izraudzījās pilnai lentes restaurācijai un kura šogad tika izrādīta Kannu kinofestivāla īpašajā pasaules kino šedevru programmā kopā ar "Reiz Amerikā", "Arābijas Lourensu" un citām.

"Biļešu serviss" kasēs iespējams iegādāties abonementus uz Končalovska retrospektīvu. Cena - 10 lati. Abonements ietver piecas biļetes uz izraudzītajiem seansiem.

Visas filmas tiks demonstrētas pilnajās versijās no 35 mm kino lentes oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu austiņās divās valodās - latviešu un krievu.

Organizatori tāpat lūdz pievērst uzmanību abonamentu izmantošanas instrukcijai, kas atrodama festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!