5. martā. paredzēta jaunās latviešu filmas ‘Ūdensbumba resnajam runcim’ pirmizrāde. Filmas izrādīšana Latvijā notiks jaunajā daudzzāļu kinoteātrī “Forum Cinemas” un Liepājā, DELFI pastāstīja “Forum Cinemas” pārstāvis Ronalds Peniķis.
2000. gadā Latvijas/Igaunijas filma “Labās rokas” Berlīnes kinofestivālā saņēma Manfreda Zalzgēbera balvu un baudīja lielu mēdiju un auditorijas ieinteresētību.

Stāsts par šarmanto latviešu zagli, kura ilgojas pēc mīlestības un māju sajūtas, pārsteidza ar savu aizkustinošo intonāciju un neordināro sižetu. Divi gadi ir pagājuši un Latvijas studija F.O.R.M.A. atgriežas ar jaunu kino projektu: “Ūdensbumba resnajam runcim”. Pirms iepriekšējās latviešu bērniem adresētajai filmai “Ziemassvētku jampadracis”, kura ļoti labi trāpīja arī pieaugošo auditorijai, ir pagājuši 10 gadi.

Jaunais producents un tētis Gatis Upmalis, iespējams bērnības kino iespaidu ietekmēts, vēlējās saviem un visiem bērniem radīt mūsdienīgu filmu. Tāpēc jau pirmās ziņas par to, ka latviešu bērnu kino autoritāte un režisors Varis Brasla trijjūgā ar savu ilggadīgo scenāristu Alvi Lapiņu un gados jauno, bet jau pieredzējušo operatoru Uldi Janci(“Labās rokas”) gatavojas veidot ģimenes filmu “Ūdens bumba resnajam runcim” mudināja domāt par nacionālās kino kultūras notikumu. Taču tikko pabeigtā filma apliecina, ka patiesas jūtas un ģimeniskums ir vērtības, kam nav nacionālo pazīmju. Tam pierādījums, ka 2004.gada martā gandrīz vienlaicīgi filmas pirmizrāde notiks gan Latvijā, gan kinofestivālā” Buff” Malmē, Zviedrijā. Igauņu līdzproducents Arturs Talviks gatavojas filmu dublēt savā nacionālajā valodā un izlaist uz ekrāniem. Latvijas situācijā tas ir pirmais gadījums, kad kāds kino darbs (filmas oriģinālvaloda ir latviešu un šajā valodā filmā runā arī vienīgais igauņu aktieris - suņu vīrs Tīnu Kārks) iegūst tik pilnasinīgu dzīvi bērnu auditorijā kaimiņu valstī.

Režisora Vara Brasla iepriekšveidotās filmas ir ļoti labi zināmas - Ziemassvētku jampadracis, Emīla nedarbi un citas. Pieaugušo lomās ir lieliski un ar labu humora izjūtu apveltīti latviešu aktieri: Baiba Broka, Gundars Āboliņs, Jānis Paukštello, Agita Grundmane-Valtere, Artūrs Skrastiņš. Meitenīšu lomās: debitantes Undīne Vīksna un Zane Leimane. Filmas komponists – Imants Kalniņš.

Filma uzņemta Latvijas mazpilsētā Kuldīgā, kura ir īpaši noskaņām bagāta, tāpēc to iecienījuši gan Latvijas kinematogrāfisti ( režisors Varis Brasla šeit atradis filmēšanas vietas jau sešām savām filmām), gan citu valstu režisori ( Verners Hercogs šeit filmēja “Neuzvaramo”). Kino darbs uzfilmēts 38 darba dienās. Viens kino kadrs uzfilmēts Londonā. Filmas kopējais budžets aptuveni 500 000 eiro (Latvijas valsts finansējums 60%, Igaunijas –20%, privātais kapitāls - 20%).

Filmas stāsts

Martai (8.g.) un mazajai Lindai (4.g.) uz laiku ir vajadzīga aukle. Meiteņu vecāki ir devušies pelnīt ģimenei iztiku cituviet. Latvijas mazpilsētās šodien darbu atrast nav viegli. Par aukli tiek uzaicināta mammas māsa Una - cilvēks, kas piešķīris sev tiesības būt stiprākam, gudrākam un svētākam par pašu Romas Pāvestu. Un lai visi labie gari stāv klāt tam, kas negrib viņa egoismam pakļauties. Marta šovasar cer tikt pie sava sunīša. Mammas māsas plāni ir vēl nopietnāki. Viņa šovasar cer beidzot tikt pie vīra. Kandidāti abām jau noraudzīti. Martai tas ir kaimiņu kucēns, tantei – juvelieris Ivo. Diemžēl Una aizliedz Martai pat domāt par kucēnu, jo...viņai suņi nepatīk!

Sākas Martas un Unas cīniņš dēļ savu sapņu īstenošanas. Martai pat izdodas tantes precinieku aizbaidīt, taču drīz vien kļūst skaidrs, ka šāda “aci pret aci” taktika ved meitenes drūmas bezizejas virzienā. Tante ceļu negriež pat Martas drauga sagādātajam krokodilam pilsētas peldvietā... Marta ķeras pie pēdējā glābšanās salmiņa, kas, viņasprāt, varētu palīdzēt tikt vaļā no nejaukās radinieces. Māšeles uzsāk aktīvu tantes apprecināšanas operāciju.

Lai juvelieris iemīlētos Unā tik stipri, ka vēlētos līgavu nekavējoties vest projām, māsas sarūpē maģiskiem mīlas vārdiem noburtu mīlas dzērienu. Diemžēl preciniekam pret kazas pienu ir alerģija un baznīcas vietā viņš nonāk slimnīcā. Bet Una ir laimīga – juvelieris ir licis gaidīt viņa zvanu!

Jaunā rīcības taktika Martai atklāj brīnumainas lietas. Izrādās, ka sadzīvošana ar tanti-teroristi nemaz nav tik neiespējama. Tā var sagādāt pat abpusēju prieku. Tikai mazliet jāpārvar savs cietējas egoisms. Mazliet jāmēģina saprast otra cilvēka problēmas. Un mazliet jāpalīdz tās atrisināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!