Foto: LETA
Rīgas starptautiskā kinofestivāla "Arsenāls" rīkotāji pēc vairāk nekā 20 gadu darbības nolēmuši pārtraukt tā rīkošanu, jo tā arī nav izdevies iegūt finanšu atbalstu no valsts festivāla sarīkošanai.

Kinofestivāls "Arsenāls" ir notikums, kas pirmo reizi notika 1986.gadā. Daudziem tā ir tradīcija apmeklēt "Arsenāla" filmas. Pērn festivāls atzīmēja 25 gadu pastāvēšanas gadskārtu. Tā galvenie idejiskie veidotāji ir Augusts Sukuts un Māris Gailis. "Arsenālā" kopš tā dibināšanas izrādītas 2184 filmas, kuras noskatījušies 330 000 skatītāju.

""Arsenāla" vairs nebūs. Punkts ir pielikts. No kino jau es nešķiros, man jau Spānijā ir ko darīt,"  pa telefonu apliecināja Sukuts.

Preses paziņojumā "Arselāna" uzraudzības padome vēsta, ka šāds lēmums pieņemts, jo pēdējo četru gadu laikā nav izdevies noslēgt trīspusēju sadarbības līgumu ar Rīgas domi un Kultūras ministriju.

"Ja ir juridiski nostiprināta sadarbība ar domi un Kultūras ministriju, nevis atmet to, ko var atmest, tad jau ir viegli tālāk strādāt ar sponsoriem, ar ārzemju fondiem, ir pamats, ka pilsēta un valsts ir ieinteresētas šajā projektā. Lielāko naudas daļu jau mēs piesaistītu, bet to pamatu, kas varētu veidot aptuveni 40%, to vajag nodrošināt šeit uz vietas. Ja tas neizdodas, tad viss pārējais ir nepaceļams," paskaidroja Sukuts.

Starptautiskā kino centra direktore Šarlote Līduma uzsvēra, ka "Arsenāla" laikā iegūta arī starptautiska atzinība, bet, "ja Latvijas valsts kultūras iestādēm nešķiet, ka tas nes Latvijas vārdu pasaulē, un uzskata, ka tas nav vajadzīgs, tad mēs arī nenotiekam".

Viņa nevarēja nosaukt, cik lielu valsts atbalstu vajadzētu festivāla rīkošanā, jo tas atkarīgs no tā apmēriem. "Jo vairāk naudas, jo šikāku festivālu var uztaisīt," sacīja Līduma.

"Ja Valsts kultūrkapitāla fonds atbild, ka "Arsenāls" nav valstiski nozīmīgs pasākums, un Kultūras ministrija savos gaiteņos ir iestrēdzinājusi gadiem eksistējušu trīspusējo līgumu starp Kultūras ministriju un Rīgas domi, tad acīmredzot šīm kultūras institūcijām tas nešķiet atbalstāms pasākums. Tas jau ir ļoti vienkārši – bez naudas jau neko nevar uztaisīt," klāstīja Līduma.

Sukuts norādīja, ka no kino jau nešķiras, bet tas vairs nebūs saistīts ar Latviju.

"Četrus gadus esam mēģinājuši to paveikt, mums ir savas spēka potences. Tas neizdodas, līdz ar to punkts ir pielikts. Tas ir galīgs lēmums. Kino jau nav tikai "Arsenāls", kino ir iekustinājis mūsos un skatītājā citas sviras, līdz ar to mums ir, ar ko nodarboties. Skumt mēs, protams, neskumsim," teica Sukuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!