4.oktobrī Latvijas Nacionālais teātris ar izrādi "Mirušās dvēseles" piedalīsies starptautiskā teātra forumā "Teatr" Minskā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Festivālā piedalīsies uzvedumi no Francijas, Itālijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.
Lai gan izrāde "Mirušās dvēseles", kuras režisors ir Kirils Serebreņņikovs, savu pastāvīgo dzīvi uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves ir beigusi, par izrādi aizvien ir interese un tā ir pieprasīta dažādos kultūras un teātra festivālos. Pirms gada "Mirušās dvēseles" viesojās Maskavā prestižajā teātra festivālā N.E.T. (Новый Европейский Театр, Jaunais Eiropas teātris) un guva ievērojamu skatītāju un žūrijas atzinību. Savukārt aizvadītajā vasarā bija viens no centrālajiem Cēsu mākslas festivāla notikumiem.

Serebreņņikovs ir Eiropas mērogā atpazīstamākais režisors, kāds pēdējo gadu laikā Latvijā ir iestudējis izrādes. Viņš ir trīsdesmitgadnieku paaudzes pārstāvis, kurš pārliecinoši īsteno ne tikai savu mūsdienu lugu iestudējumus, bet arī negaidīti pārvērš mūsdienīgās interpretācijās visus hrestomātiskos krievu klasikas darbus – piemēram, Ostrovska "Mežs", Saltikova-Ščedrina "Golovļovu kungi", turklāt dara to uz Krievijas teātru citadeles – akadēmiskās Maskavas Dailes teātra (MHAT) skatuves. Serebreņņikova popularitāti vairo arī viņa darbošanās kino režijā.

Kā vēsta Nacionālā teātrā pārstāvji, Serebreņņikovs ir pilnībā attaisnojis uz viņu liktās cerības arī Latvijā un ”Mirušās dvēseles” ir ne tikai guvušas izcili daudz pozitīvu skatītāju atsauksmju, bet arī "Spēlmaņu naktij" 2009./2010.g. sezonā tika nominēta piecās kategorijās, balvas saņēma veselās divās – ” Mirušās dvēseles” tika atzītas par gada labāko dramatisko izrādi un pats režisors arī saņēma balvu kā gada labākais kostīmu mākslinieks.

Spilgtais satīriskais romāns par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākiem krievu muižnieku tipāžiem, ir darbs, kurā režisors vēlas saglabāt Gogolim tik raksturīgo aizkustinošo mīlestību uz cilvēku, tā rakstura īpatnībām un vājībām. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.

Izrādē ir ļoti spēcīgs aktieru ansamblis - Kaspars Zvīgulis, Artuss Kaimiņš, Juris Lisners, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Normunds Laizāns, Mārtiņš Brūveris, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Ģirts Liuziniks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!