Rīgas Latviešu biedrības namā 20. maijā 19:30 pirmizrādi piedzīvos Leldes Stumbres lugas „Garais dancis” iestudējums, portālu „Delfi” informē teātra pārstāvji.

Izrādi Dramaturgu teātrī „LatDRAMA” iestudējis Hermanis Paukšs.

Izrādes „Garais dancis” varoņi ir cilvēki, kuriem teju vai viss dzīves saturs ir „zīmēties” – un darīt to ar stila izjūtu un milzīgu pašcieņu. Iesākumā viss notiekošais atgādina vērienīgu modes skati. Pēc tam? ... Stāsts ir it kā vienkāršs. Notiek deju sacensības. Padzīvojis pāris atvedis dalībai konkursā savu meitu. Kopā ar viņiem ir ģimenes draugu pulciņš. Visu diriģē notikuma vadītājs, superelegants, iznesīgs jauns vīrietis, no kura ir tik daudz kas atkarīgs, kuram jācenšas iepatikties... Viss veidojas kā nebeidzams prieks – dejo konkursa dalībnieki, dejo viņu vecāki, kopā ar ģimenes draugiem, atceras jaunību... Tikai kāpēc kādā brīdī kļūst baisi? Kāpēc lieliskā jaunā dejotāja Antra gatava darīt jebko, lai tikai tiktu prom no šīs vietas? ... Viena no spēcīgākajām lugā ir arī pārmantojamības tēma – jaunā paaudze no iepriekšējās manto jau ne tikai mājas un mašīnas, pārmantojas arī sapņi, cerības, uzvaras alkas. Vai tas ir augšup ceļošs spēks? Vai varbūt savādāk? Un tā ir tikai viena no daudzajām lugas un iestudējuma mīklām.

Viena no pieprasītākajām Latvijas dramaturģēm Lelde Stumbre šogad saņēmusi Literatūras gada balvu par lugu „Mājās”, kura iestudēta Nacionālajā teātrī ar nosaukumu „Smiltāju mantinieki”.
Iestudētā izrāde Nacionālajā teātrī „Smiltāju mantinieki” 2008.g. rudenī saņēmusi „Spēlmaņu nakts” balvu, kā labākā 2007/08. gada teātru sezonas izrāde.

Lelde Stumbre savas lugas „Garais dancis” pirmizrādē būs jaunā ampluā - kā skaņu operatore. Tie skatītāji, kuri vēlēsies autores autogrāfu uz programmiņas, to saņems no skaņu meistares.

Izrādē „Garais dancis” kā tērpu mākslinieces debitēs žurnāla „Princese” redaktore Rita Lasmane, zināma arī kā Latvijas ‘seksa dīva’. Tērpu mākslinieces uzdevums „Garajā dancī” nav viegls, jo visa izrāde ir viena nebeidzama balle un visi personāži ir vakartērpos.

Izrādes režisors ir Hermanis Paukšs. Dejas iestudējis Mārtiņš Etkins. Lomās Dramaturgu teātra aktieri: Inese Neija, Toms Sliede, Adrians Briedis-Makovejs, Solvita Stengrēvica-Grāvīte, Krišs Pujāts, Vera Paukša, Andris Zeibots, Ieva Rožukalne.

Dramaturgu teātris ir neatkarīgs repertuārteātris. Vienīgais teātris Latvijā, kurš iestudē tikai dzīvo latviešu autoru lugas. Tas ir arī vienīgais teātris Latvijā, kurā uz skatuves kā aktieri, redzami lugu autori. Teātra mājvieta ir Rīgas Latviešu biedrības kamīnzāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!