Foto: DELFI
Starptautiskais Jaunā teātra festivāls "Homo Novus 2011", kas Rīgā notiks no 3.septembra līdz 9.septembrim, skatītājiem piedāvās plašu pasākumu programmu, aptverot ļoti plašu Rīgas teritoriju, šodien žurnālistiem atklāja festivāla direktore Gundega Laiviņa.

Festivāla programma nosacīti sadalīta četrās tematiskās sadaļās, no kurām visplašākā ir viesizrāžu programma, kurā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki, iepazīstinot ar daudzveidīgām izrādēm.

"Šogad ir iznācis tā, ka viesizrāžu vienojošais elements ir katastrofa. Citās izrādēs katastrofas ir personīgas un globālas, citās tās ir šausminošas un smieklīgas, kā arī ikdienišķas un neparedzamas, taču visas šīs izrādes kopā atspoguļo mūsu laika pasaules izjūtas," skaidroja Laiviņa.

Koršunovs, franču cirks un britu laikmetīgais teātris

No viesizrāžu programmas skatītājiem būtu ieteicams noskatīties lietuviešu režisora Oskara Koršunova veidoto izrādi "Dibenā", kas iestudēta pēc Maksima Gorkija tāda paša nosaukuma lugas. Koršunovs pēc ilgiem laikiem atkal viesosies Rīgā, un festivāla laikā Latvijas Nacionālajā teātrī būs skatāmas divas "Dibenā" izrādes, kas atzīta par labāko 2010.gada iestudējumu Lietuvā. Savukārt ar jaunā cirka žanra pasauli skatītājus Jaunajā Rīgas teātrī trīs vakarus iepazīstinās cirka dalībnieki no Francijas. Cirka mākslinieks Kamils Buatels ar saviem domubiedriem piedāvās izrādi "Šis mirklis", kurā absurdi smieklīgā, dinamiskā un virtuozu risinājumu pilnā priekšnesumā runā par cilvēka izmisīgo vēlmi atrast pamatu mūsdienu nestabilajā pasaulē, kur jātiek galā ar brūkošām attiecībām un paša haotiskajām domām.

Kā skaidroja festivāla programmas kuratore Laura Stašāne, franču jaunais cirks ir specifisks žanrs, kur cirka elementi ir ielikti teatrālā vidē, un izrādē tiek izmantoti daudzi laikmetīgās dejas elementi. Pirms sešiem gadiem šī cirka dalībnieki jau viesojās Rīgā, taču tad bija iespēja tikai piedalīties viņu vadītajās meistarklasēs, savukārt šoreiz festivāls piedāvās ielūkoties franču jaunā cirka priekšnesumos. Šī izrāde ir otrs Buatela radītais iestudējums, kas tapis piecus gadus pēc viņa pirmā darba. Cirka mākslinieks Buatels savā laikā ir strādājis kopā arī ar slavenā aktiera Čārlija Čaplina mazdēlu, tādēļ viņa darbos iezīmējas gan Čaplina, gan Bastera Kītona, gan arī Žaka Tatī rokraksts.

Britu laikmetīgo teātri festivāla viesizrāžu programmā pārstāvēs duets "Lone Twin", piedāvājot četras izrādes. Jaunajā Rīgas teātrī būs skatāma izrāde "Deviņi", savukārt Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā būs skatāma "Katastrofu triloģija". Visas trīs "Katastrofu triloģijas" izrādes ir par to, kā aizkustinoši, komiski un ar cerību izstāstīt stāstu pat tad, ja pats stāsts ir skumjš. "Festivāla viesiem iesakām noskatīties visas trīs "Katastrofu triloģiju" daļas, jo tas būs tā vērts," uzsvēra Laiviņa.

"Homo Novus 2011" šogad skatītājiem piedāvās arī trīs maza formāta izrādes. Norvēģu dejotājs Haine Avdals ar savu kompāniju "Deepblue" viesnīcā "Art Hotel Laine" demonstrēs izrādi "Lauka darbi - viesnīca". Izrāde notiek, vienam skatītājam atrodoties viesnīcas istabiņā, kur skatītājs tiek iesaistīts pagātnes notikumos, kas, iespējams, risinājušies tieši tajā istabā un kas nemanāmi pārtop par tagadni. Savukārt somu mākslinieki Juha Valkapē un Taito Hofrens Esplanādē divus festivāla vakarus piedāvās savu priekšnesumu "Desmit ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek". Viena izrāde "Katastrofu būvniecība" taps tepat uz vietas Latvijā, jo divas vācu mākslinieces Eva Meijere-Kellere un Sibille Millere nedēļu strādās kopā ar latviešu bērniem, no parastiem sadzīves priekšmetiem būvējot dabas katastrofas. Izrādē katrs no bērniem demonstrēs paša izvēlētu katastrofu un runās par to, kādu viņi redz šodienas pasauli, kādu iedomājas savu nākotni un kāda lomā tajā, viņuprāt, būs katastrofām.

Līdzīgi kā 2007.gadā, kad festivālā viesojās britu kompānija "Forced Entertainment", piedāvājot skatītājiem vairāku stundu garu izrādi, arī šogad kompānija uz festivālu būs atvedusi sešu stundu garu izrādi "Quizoola!", kas patiesībā ir jautājumu un atbilžu viktorīna. Izrādes tekstu veido 2000 jautājumu, kuru autors ir teātra kolektīva režisors, rakstnieks un domātājs Tims Etčels. Uz skatuves trīs aktieri nobružātās klaunu maskās sešas stundas viens otram pārmaiņus uzdos jautājumus un tūlīt pat arī sniegs atbildes.

"Prove" Andrejsalā, Tabakas fabrikā un autokapsētā

2005.gadā starptautiskais Jaunā teātra festivāls "Homo Novus 2011" sāka piedāvāt programmu "Prove", kuras mērķis ir dot iespēju strādāt jaunajiem Latvijas režisoriem un māksliniekiem tā, kā viņu paši to vēlas, nevis kā liek repertuāra teātrī.

Pagājušajā gadā eksperimentālā teātra festivāla "Homo Alibi" laikā skatītājiem jau tika demonstrēts režisora Viestura Meikšāna iestudējums "Partitūra ekosistēmai", kas piedzīvoja lielu skatītāju interesei, tādēļ šogad izrāde, piedzīvojot nelielas izmaiņas, būs skatāma arī starptautiskā Jaunā teātra festivāla programmā.

"Partitūra ekosistēmai" ir izrāde-lekcija par evolūciju, kas atspoguļo šo ietilpīgo un sarežģīto procesu caur divu dažādu mākslinieku skaņu pasauli. Izrādes līdzautori un izpildītāji ir dabas jeb primitīvo skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs un komponists, akadēmiskās mūzikas interprets Jēkabs Nīmanis. Izrāde norisināsies Andrejsalā, Tvaika turbīnas ceha spēkstacijā, un arī norises vietai ir viena no galvenajām lomām šajā iestudējumā, jo vieta kalpo gan kā izrādes scenogrāfija, gan kā viens no skaņas avotiem.

Savukārt bijušās Tabaka fabrikas telpās būs skatāma režisora Jurija Djakonova iestudējums "Genesis XP". Viņš stāstīja, ka par pamatu šim iestudējumam ņemtas pirmās trīs lappuses no Bībeles. "Izrāde būs cits skatījums uz Bībeli. Tas būs skatījums uz Bībeli no mūsdienīga cilvēku skatu punkta. Izrāde būs bez vārdiem, lielu lomu atvēlot skaņai, mūzikai, bildēm un aktierim," stāstīja Djakonovs.

Programmā "Prove" būs iekļauta arī režisora Vladislava Nastavševa izrāde "Sņeguročka", kas notiks reālā automašīnu kapsētā - autocentrā Ķīpsalā. Šajā iestudējumā režisors runā par to, ka cilvēkus apdraud nevis mītiski spēki, bet gan dabas katastrofas, kas mūsdienu cilvēcei jau kļuvušas par pašas nodrošinātu ikdienu.

Kaņepes kultūras centrs

Līdz ar starptautisko Jauna teātra festivālu "Homo Novus 2011" darbu septembrī Rīgā, Skolas ielā 15, sāks festivāla "Homo Novus 2011" centrs. Ēkā, kas savulaik bija Jāzepa Mediņa mūzikas skola, būs skatāmas arī festivāla izstādes, kas apvienotas programmā "Krustpunkts: Intimitāte un izrāde".

Ēka Skolas ielā 15 turpmāk būs Kaņepes kultūras centrs, informēja Dāvis Kaņepe, kurš ēkas apsaimniekošanu uzņēmies kopā ar brāli un viņa sievu. "Patlaban ēku pamazām atbrīvojam no 50 gadu laikā uzkrātajām krāsu kārtām. Mums ir sadarbība ar arhitekti Zaigu Gaili, kura rūpīgi seko ēkas māksliniecisko vērtību un autentiskās auras saglabāšanai. Iecerēts šo ēku izveidot par publisku telpu, kur būs gan koncertzālē, gan harmoniska pulcēšanās vieta," stāstīja Kaņepe.

Festivāla "Homo Novus 2011" laikā Skolas ielā 15 mitināsies izstāde "Krustpunkts: Intimitāte un izrāde", kur būs skatāmas četras latviešu un trīs ārvalstu mākslinieku radītas instalācijas, kas tapušas sadarbībā ar Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāli un aicina piedzīvot jaunu skatīšanās pieredzi.

Biļetes uz starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus 2011" pasākumiem var iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās visā Latvijā un Jaunā Rīgas teātra kasē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!