Foto: LETA

Valmieras teātrī, trešdien, 10. oktobrī, rīta agrumā, pulksten 8, 91 gada vecumā mūžībā aizgājis latviešu teātra vecmeistars, režisors Oļģerts Kroders, portālam ”Delfi” apstiprināja Valmieras teātra sabiedrisko attiecību daļā.

Atvadīšanās no režisora Oļģerta Krodera Valmieras drāmas teātrī 18.oktobrī no plkst. 11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem 14.00.

Oļģerts Kroders dzimis 1921.gadā 9. augustā, pērn ar visu Latvijas teātru aktieru piedalīšanos nosvinēja savu 90. jubileju.

Oļģerts Kroders, neskatoties uz cienījamo vecumu, joprojām strādāja un veidoja izrādes Valmieras teātrī. Šajā sezonā kopā ar jauno režisori Inesi Mičuli bija plānots iestudēt krievu autora Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju ”Mātes un meitas” ar aktrisēm māti un meitu Svetlanu Bless un Ievu Puķi galvenajās lomās.

Pēdējā Oļģerta Krodera Valmieras teātrī iestudētā izrāde ir Aleksadra Ostrovska ”Līgava bez pūra”.

Krodera iestudēto ”Hamletu” ar Ivo Martinsonu titullomā Valmieras teātrī varēs noskatīties 17. oktobrī un pēdējo reizi 27. novembrī.

Pieminot mūžībā aizgājušo leģendāro latviešu režisoru Olģertu Kroderu, arī LTV1 programmā, trešdien, 10. oktobrī, veiktas izmaiņas.

Plkst. 18:30 LTV1 ēterā būs skatāma režisores Mārītes Balodes 2011. gadā veidotā LTV videofilma ”Režisors Oļģerts Kroders dzīves garumā”, bet plkst. 19:30 – Oļģerta Krodera piemiņai veltīts raidījuma ”100 g kultūras” speciālizlaidums.


Oļģerts Kroders dzimis aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa, tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. Mācījies Latvijas Universitāte, Filoloģijas un filozofijas fakultāte, taču pēc pirmā kursa 1941. gadā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju.

Latvijā atgriezies 1956. gadā un drīzumā pēc tam sācis rakstīt izrāžu recenzijas, kā arī darboties amatierteātros. Pirmais iestudējums profesionālajā teātrī bijis 1959. gadā Liepājas teātrī – operas izrāde "Ugunī". Turpmākos gadus Kroders darbojies Liepājā, līdz 1964. gadā uzaicināts strādāt uz Valmieras teātri. Pēc desmit darba gadiem 1974. gadā atkal atgriezies Liepājā, kur strādājis līdz 1989. gadam, bet kopš 2001. gada strādā un arī dzīvo Valmieras teātrī. Lai arī radošais mūžs visvairāk bijis saistīts tieši ar šiem abiem teātriem, Kroders izrādes veidojis teju visos Latvijas teātros, deviņdesmitajos gados bijis galvenais režisors arī Nacionālajā teātrī.

Radošā biogrāfija bagātināta arī ar atsevišķām kino un teātra lomām, piemēram, Jaunajā Rīgas teātrī Oļģerts Kroders spēlējis Alvja Hermaņa iestudējumos Valjeho "Liesmojošā tumsā" un Čehova "Kaija".

Oļģerts Kroders 2006./2007. gada sezonā saņēmis Latvijas Teātra gada balvu kategorijā Labākais režisors par iestudējumiem "Karalis Līrs" un "Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes", "Karalis Līrs" arī apbalvota kā sezonas labākā izrāde.

2001. gadā Kroders saņēmis Triju zvaigžņu ordeni, bet kopš 2007. gada ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis.

"Režisors Oļģerts Kroders uzskatāms par psiholoģiskā teātra spilgtu pārstāvi. Viņa uzvedumiem raksturīga smalka cilvēku savstarpējo attiecību pētniecība, ironiska attieksme pret klišejiskiem estētiskiem kanoniem un liekulīgu varas vai sabiedrības morāli.

Oļģerta Krodera paša gara aristokrātisms un iekšēja neatkarība ļāvusi viņam gan mākslā, gan dzīvē vērsties pret varmācību, gan garīgu, gan fizisku, iestudējumos uzsverot cilvēka kā domājošas būtnes garīgās aktivitātes un iekšējās brīvības nozīmību. Savu teātra ideju Oļģerts Kroders vispārliecinošāk realizē, izstrādājot jaunu pieeju klasikai – Viljama Šekspīra, Fridriha Šillera, Henrika Ibsena, Antona Čehova u.c. lugām, atrodot agrāko laikmetu situācijās un varoņos arhetipisku, arī mūslaiku cilvēkam aktuālu pieredzi," par Oļģertu Kroderu raksta teātra mākslai veltītais, režisora vārdā nosauktais portāls www.kroders.lv.

Foto: Oļģerta Krodera 90. jubilejas pasākums Valmieras teātrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!