Foto: F64
Ar sirsnīgu kopābūšanu un eklektisku režisora radošā mūža retrospektīvu sestdien, 10. septembrī Valmieras teātrī tika svinēta latviešu teātra vecmeistara Oļģerta Krodera 90 gadi jubileja.

Uzvedumā, ko veidoja Valmieras teātra direktore Evita Sniedze un režisore Indra Roga, piedalījās teju visu Latvijas teātru aktieri, kuri dažādos periodos spēlējuši pie režisora Kodera. Svinības atklāja četri Krodera Hamleti – Ivo Martinsons, Edmunds Freibergs, Rihards Rudāks un Juris Bartkevičs, bet jubilejas uzveduma turpinājumā uz skatuves kāpa Krodera aktieri no spilgtākajiem iestudējumiem Latvijas teātros. Pasākuma otrajā daļā režisoru sumināja visu lielāko Latvijas teātru pārstāvji.


Kroderu sveikt bija ieradušies arī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi un citi.

Režisors savā jubilejas runā pauda pateicību visiem, kas piedalījušies vērienīgā jubilejas koncerta tapšanā, kā arī visiem aktieriem, kuri radošā mūža laikā sadarbojušies ar viņu. Tāpat pateicības vārdi tika veltīti arī izrāžu tehniskajam personālam – scenogrāfiem, ģērbējām, frizieriem un citiem, bet kuriem izrādes nemaz nevarētu notikt.

Tāpat režisors uzsvēra, ka gaidot, kad Latvijā piedzims tāds cilvēks, kurš sapratīs, ka kultūra ir visa pamatā: "Paskatieties, kā dzīvo tajās valstīs, kur ir attīstīta gan kultūra, gan ekonomika. Šīs lietas iet roku rokā.".

Kroders arī pauda, ka bieži vien tiek aizmirsts, ka tieši ar savu latvisko teātri esam interesanti pasaulei:"Mēs aizmirstam, ka esam latviešu teātris, bet tieši šādi varam būt pasaulei interesanti."

"Pats galvenais – esi tas, kas esi un neizliecies par citu," rezumēja režisors.

Joprojām aktīvi strādājošais režisors Oļģerts Kroders savu 90. jubileju svinēja 2011. gada 9. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!