Foto: DELFI
Piektdien, 20.maijā, Spīķeru koncertzālē pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas 2010 katrā no trim nominācijām – Izcilākais oriģinālliteratūras darbs, Izcilākais tulkojums un Spilgtākā debija, godināts arī Mūža balvas laureāts — dzejnieks Knuts Skujenieks.

Nominācijā "Izciākais oriģinālliteratūras darbs 2010" balvu ieguva Liāna Langa par dzejoļu krājumu "Vilkogas", izdevējs – "Neputns".

Nominācijā "Izcilākais tulkojums 2010" sumināta tulkotāja Māra Poļakova par Susannas Klārkas romāna "Džonatans Streindžs un misters Norels" latviskojumu, izdevējs – "Dienas Grāmata". Balvu pasniedza diriģents Ainārs Rubiķis, tulkotāju īpaši sveica Lielbritānijas vēstniecība Latvijā.

Nominācijā "Spilgtākā debija 2010" balvu izpelnījies Osvalds Zebris par stāstu krājumu "Brīvība tīklos", izdevējs – "Jāņa Rozes apgāds".

Pasniegtas virkne speciālbalvu gan finālistiem, gan autoriem, kuru darbi bija nominēti balvai pēc pirmās konkursa atlases.

Īpašniekus atrada arī Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas balvas – Guntara Sietiņa un Ligitas Franckevičas zelta piemiņas monēta "Jūgendstils. Rīga" tika pasniegta Valentīnai Freimanei par darbu "Ardievu, Atlantīda!", izdevējs — "Atēna", un Aleksandram Čakam veltītās Ilmāra Blumberga un Ligitas Franckevičas monētas "Miglā asaro logs" — rakstniekiem Valdim Rūmniekam un Andrejam Miglam par romānu "Čaks", izdevējs – "Zvaigzne ABC".

Latvijas Fantāzijas un fantastikas biedrība speciālbalvu bija sarūpējusi jaunajai rakstniecei Laurai Dreižei, kas 2010.gadā debitēja ar savu pirmo romānu "Pūķa dziesma", izdevējs – "Zvaigzne ABC". Fantāzijas žanrā sarakstītais romāns izpelnījās īpašu žūrijas uzmanību kā cerīgs žanra aizsākums Latvijas šodienas literatūrā.

Portāls "Delfi", balstoties uz portāla lasītāju interaktīvo aptauju, savu speciālbalvu piešķīra rakstniekam Vilim Lācītim, kas 2010.gadā debitējis ar romānu "Stroika ar skatu uz Londonu" (izdevējs — "Mansards"). Arī grāmatnīca "Jānis Roze" kā pircēju pieprasītākajiem balvai nominētajiem darbiem speciālbalvas piešķīra Vilim Lācītim un arī Otto Ozolam par debijas romānu "Latvieši ir visur" (izdevējs – "Atēna").

Ventspils pilsētas Centrālās bibliotēkas speciālbalva tika Vilim Lācītim, kura debijas romāns izpelnījies arī vislielākās Ventspils lasītāju simpātijas.

Savukārt grāmatnīca un portāls "¼ satori" savu speciālbalvu piešķīra tulkotājai Ingai Mežaraupei par Sērena Kirkegora darba "Bailes un trīsas" latviskojumu (izdevējs – "Ad Verbum").

Pasākuma noslēgumā īpaši tika godināts dzejnieks un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks. Balvu par mūža ieguldījumu laureātam svinīgi pasniedza tēlnieks, Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja direktors Ojārs Feldbergs.

Vairāk par balvu lasāms portālā "Delfi".

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika aizsākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. 

Latvijas Literatūras gada balva 2010 ir jauns pavērsiens balvas norises vēsturē, jo tās rīkošanā apvienojušās trīs literatūru pārstāvošas organizācijas – Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Literatūras centrs, un literāros darbus izvērtē četru nomināciju ietvaros - izcilākais oriģinālliteratūras darbs, izcilākais oriģinālliteratūras tulkojums, spilgtākā debija un mūža ieguldījums Latvijas rakstniecībā, tā pārvarot līdzšinējās literāro žanru noteiktās nomināciju robežas, taču izceļot literārās mākslas virsotnes kalendārā gada ietvaros.

Latvijas Literatūras gada balvas 2010 ekspertu komisijā strādājuši: I.Kolmane, A.Konste, J.Oga, E.Raups, M.Grīnberga, E.Veide, P.Draguns, I.Lešinska-Geibere, G.Berelis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!