Foto: F64
Piektdien, 18. novembrī ir Latvijas Republikas proklamēšanas 93. gadadiena. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī, pulksten 16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Valsts svētkos Rīgā notiks plaša atceres un kultūras pasākumu programma - gan tradicionāli, gan jaunieviesti pasākumi.

Savukārt Latvijas Republikas proklamēšanas 93. gadadienas svētku nedēļā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti uz svētku ieskaņas pasākumiem - gan koncertiem un tematiskajām izstādēm, gan uz gaismas festivālu "Staro Rīga", kas ikvienu galvaspilsētas apmeklētāju priecēs tieši svētku nedēļā no 17. līdz 20. novembrim.

Atgādinām, ka 18. novembrī sabiedriskā transportā Rīgā nebūs nepieciešams iegādāties biļetes, jo tas kursēs bez maksas un arī daudzos svētku pasākumos ieeja būs bez maksas.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu 18. novembra pasākumos Rīgā.

Dokumentālā filma par Raimondu Paulu

No 11. novembra līdz 20. novembrim kinoteātrī "Splendid Palace" iespējams noskatīties dokumentālo filmu par Raimondu Paulu "Zib mūža rats".


Velvju zālē filmu iespējams ik dienu noskatīties pulksten 16, 17, 18, 19 un 20, izņemot 17. novembri, kad seansi notiks tikai pulksten 16 un 17.

"Neparasti atklāta saruna ar Maestro. Šis darbs mani aizkustināja līdz asarām. Veiksme un prieks katram, kas to var baudīt." Tā filmu raksturo kinorežisors Jānis Streičs.

"Maestro ir kā tautasdziesma un aisbergs. Visi viņu zina, taču tā pa īstam pazīst tikai retais. Es noteikti neesmu viena no tiem retajiem, tāpēc man bija ārkārtīgi interesanti strādāt pie darba par viņu, sarunāties gan ar pašu Maestro, gan tiem, kas viņu pazīst labāk vai citādi nekā es. Kopā ar Gvido Skulti, Sandru Alksni, Normundu Deinātu, Klāvu Siliņu, Oskaru Domu un Andri Zemīti esam apkopojuši Maestro pārdomu, atmiņu, joku un vīziju zibšņus, kas ļauj kaut nedaudz dziļāk ielūkoties "aisberga" slēptajā daļā. Un, jo dziļāk ielūkojāmies šā komponista dvēselē, jo skaidrāk sapratām, ka vienlaikus ielūkojamies visas latviešu tautas dvēselē." Tā savas izjūtas apkopo Vija Beinerte, Raimonda Paula portretfilmas "Zib mūža rats" režisore.

Ieejas maksa  - no viena līdz diviem latiem.

Gaismas festivāls 'Staro Rīga'

Gaismas festivāla "Staro Rīga" iekļauti 80 objekti, kas būs apskatāmi laikā no 17. līdz 20. novembrim. Visu objektu  darba laiks būs no pulksten 18 līdz pulksten 23, bet atšķirīgs darba laiks būs īpašajiem notikumiem. Šī gada festivāla tēma ir "Pilsētas stāsti", kur vairāk nekā 100 mākslinieku dalīsies savās pārdomās un vērojumos par pilsētu, piedāvājot savus gaismas stāstus.


Festivāla kopēja koncepcija tiks realizēta deviņās programmās. Pirmoreiz festivālā iekļauta Vides reklāmas stendu programma. Arī šogad būs Gaismas kafejnīcu maršruts.

Festivāla konkursa programmā iekļauti 22 gaismas objekti, kas ir Rīgas domes finansēti un izvēlēti konkursā. Šos darbus veido gan pieredzējuši producenti, mākslinieki, gaismas režisori, gan autori, kas lielas formas gaismas objektus realizēs pirmo reizi.

Otrā lielākā gaismas objektu grupa ir festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programma. Šīs programmas objekti tiek finansēti no uzņēmēju līdzekļiem un šogad šajā grupā būs 10 dažāda mēroga gaismas objekti, ko gaismas festivālam pieteikuši uzņēmumi un iestādes, kas gaismos ne tikai savas ēkas, bet arī iesaistās festivālā ar īpašām gaismas instalācijām pilsētvidē. Šogad festivālā piedalās "Lattelecom" "SEB banka", "Laima", "Tele2", "Gjensidige", "Lufthansa", "Riga Plaza" un citi uzņēmumi.

Jauniešu un studentu konkursa gaismas objektu programma šogad top sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru "Tele2". Šajā grupā apvienoti 17 darbi, kas veidoti ar radošu un atraktīvu pieeju. Lai arī katra objekta izveidošanas izmaksas nepārsniedz 500 latus, jauniešiem ir izdevies likt lietā izdomu, radot interesantus un interaktīvus gaismas objektus.

Pirmo reizi gaismas festivālā "Staro Rīga" sadarbībā ar vides reklāmas aģentūru "JCDecaux" un LADC izveidota vides reklāmas stendu gaismas objektu programma, kurā tika aicināts piedalīties ikviens reklāmas industrijas dalībnieks. 

Starptautiskā programmā būs redzams 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu Rīgas un Umea interaktīvs sadarbības objekts. Abās pilsētas vienlaikus notiek gaismas festivāli un Rīgas un Umea iedzīvotāji ir aicināti satikties virtuālā vidē, veidojot gaismas tiltu starp abām pilsētām.

Jau vēstīts, ka šogad pirmo reizi notika starptautiska radošā darbnīca "Riga 2014 Think Tank", kurā Latvijas augstskolu studenti starptautiski atzītu mākslinieku vadībā ģenerēja idejas, kā ar radošām pieejām un interaktīvu objektu izveidi uzlabot gaisotni Rīgas tumšajās vietās. Dažas no idejām tiek realizētas arī šī gada gaismas festivālā.

Arī šogad "Staro Rīga" turpinās iezīmēt pastāvīgos pilsētas izgaismojuma objektus - vairāku Rīgas skolu izgaismotās fasādes un gaismojumus, kuri paliks pilsētvidē ilgtermiņā, vēsta festivāla rīkotāji.

Festivāla "Staro Rīga" kopējās izmaksas tiek lēstas ap 400 000 latiem, no kuriem Rīgas dome piešķīrusi aptuveni trešo daļu - 140 000 latus. Pārējo finansējumu veido sponsoru, sadarbības partneru, informatīvo atbalstītāju, akciju organizatoru ieguldījums.

Gaismas festivālu "Staro Rīga" rīko Rīgas dome. Šogad festivāla organizēšanu nodrošina Eiropas kultūras galvaspilsētas rīkotāji, Nodibinājums "Rīga 2014", jo "Staro Rīga" aktivitātes tiks iekļautas 2014. gada programmā. 

Ekumeniskais dievkalpojums Doma baznīcā

18. novembrī, pulksten 9, Doma baznīcā notiks tradicionālais Ekumeniskais dievkalpojums.

NBS militārā parāde

Piektdien, 18. novembrī, pulksten 11, sāksies Nacionālo bruņoto spēku vienību militārā parāde.


Militāro parādi vērot būs iespējams 11. novembra krastmalā.

Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa

18. novembrī, pulksten 14 Valsts augstākās amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Svētku karodziņu apgleznošanas darbnīcas

Latvijas Republikas proklamēšanas 93. gadadienā, 18. novembrī, Rīgas Porcelāna muzejā būs iespēja piedalīties svētku karodziņu apgleznošanas darbnīcā.

Rīgas Porcelāna muzejā svētku karodziņus būs iespējams apgleznot no puksten 11 līdz pulksten 18.

Koklētāju ansambļa 'Teiksma' koncerti

18. novembrī pulksten 14 un pulksten 16 Rīgas Jūgendstila muzejā notiks koklētāju ansambļa "Teiksma" koncerti.

Ieejas maksa - viens lats. Vietu skaits pasākumā ierobežots.

Iepriekš iespējams pieteikt dalību pasākumā pa tālruni 67181465.

Svētku koncerts 'Kur sākas tas avots...'

18. novembrī, pulksten 15 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" notiks svētku koncerts "Kur sākas tas avots...".

Piedalās: Kultūras pils "Ziemeļblāzma" pūtēju orķestris "Fanfara", jauktais koris "Namejs", pianists Jānis Miltiņš (klavieres), Madara Dziedātāja (vokāls). Koncertu vada Ginta Rukmane.

Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kuri no 10. novembra pulksten 9 līdz pulksten 18 darbdienās saņemami koncerta norises vietā.

Svētku koncerts 'Mīļā, zaļā pasaulīte'

18.novembrī, pulsten 16 Svētā Pētera baznīcā notiks svētku koncerts "Mīļā, zaļā pasaulīte!".

Piedalās folkloras kopa "Laiva" un Vītolu ģimene.

Programmā latviešu tautas dziesmas, Andas Ābeles un Jāņa Vītola autordziesmas.

Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kuri no 10. novembra pulksten 10 līdz pulksten 18 (izņemot pirmdienu), saņemami koncerta norises vietā.

Svētku koncerts Vēstures un kuģniecības muzejā

18. novembrī, pulksten 16 notiks Svētku koncerts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē.

Koncerts notiks Starptautiskā kamermūzikas festivāla "Festari" ietvaros. Tajā piedalīsies kameransambļi no Espo mūzikas institūta (Somija), Heino Ellera Tartu mūzikas vidusskolas un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas.

Ieeja koncertā - bez maksas.

Svētku koncerts 'Svēts mantojums'

18. novembrī, pulksten 16, Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks Svētku koncerts "Svēts mantojums".


Piedalās: Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums", Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jauktais koris, simfoniskais orķestris un solisti - Laura Purena, Laura Lazda (soprāns), Mārtiņš Ivulis (baritons), Reinis Melbārdis (čells), Kristīne Pričina, Marija Katrečko, Dainis Tenis (klavieres). Varēs dzirdēt arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta, akadēmiķa Jura Ekmaņa un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Gunta Gailīša uzrunas.

Ieeja koncertā - bez maksas.

Koncerts 'Rīgas svētku lāde'

18. novembrī, pulksten 17, Rīgas Kongresu namā notiks koncerts "Rīgas svētku lāde".


Piedalās: Mārtiņš Brauns (taustiņi), Niks Matvejevs (balss), Ainārs Paukšēns (čells), Rīgas kamerkoris "Ave Sol". Diriģents Uldis Kokars, režisors Uģis Brikmanis. Pasākumu vada aktieris Juris Lisners.

Ieeja pasākumā ar bezmaksas ielūgumiem, kuri no 10. novembra pulksten 10 līdz pulksten 16 darba dienās saņemami Rīgas Kongresu namā.

Koncerts 'Dzintarzemīte mana'

18. novembrī, pulksten 17, Rīgas Kultūras centrā "Iļģuciems" notiks koncerts "Dzintarzemīte mana".


Piedalās: Latvijas Nacionālās operas solisti Dita Kalniņa, Juris Ādamsons un Aira Rūrāne.

Koncertu vada Ēriks Vilsons.

Ieeja pasākumā - bez maksas.

Koncerts 'Man pašam'i stipri vārdi...'

18. novembrī, pulktsen 18, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā Mazā ģilde notiks koncerts "Man pašam'i stipri vārdi...".


Piedalās folkloras kopas: "Dimzēns" (Jelgava), "Vērtumnieki" (Madona), "Talsi" (Talsi), "Ūzuleņi" (Ozolmuiža), "Ceiruleits" (Līvāni), "Senleja" (Sigulda), etnogrāfiskais ansamblis  "Suitu sievas" (Alsunga), Upītes etnogrāfiskais ansamblis (Upītes), kā arī "Grodi", "Maskačkas spēlmaņi" un "Skandinieki" no Rīgas.

Ieeja pasākumā  - bez maksas.

Varēs aplūkot Baumaņu Kārļa valsts himnas rokrakstu

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18. novembrī, Rakstniecības un mūzikas muzejā visiem interesentiem būs iespēja aplūkot Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju!" rokrakstu, kas tikai uz vienu dienu tiks izlikts apskatei muzeja Baumaņu Kārļa zālē.


Rokraksts ikdienā glabājas LU Akadēmiskās bibliotēkas seifā, taču par godu valsts svētkiem deponēts muzejam, lai ikviens varētu apskatīties pirms gandrīz 150 gadiem ar Baumaņu Kārļa roku rakstītās notis un tekstu.

Divas reizes dienā, pulksten 12 un pulksten 15 būs iespējams noklausīties priekšlasījumu par rokraksta un himnas vēsturi. Kāpēc šis rokraksts bibliotēkā atšķirībā no pārējiem Baumaņu Kārļa materiāliem tiek glabāts seifā? Kā rokraksta liktenis sasaucas ar Latvijas himnas neparasto likteni? Kā tas nonācis bibliotēkā un ticis maskēts padomju gados? Par šiem un citiem jautājumiem valsts svētkos stāstīs Ligita Ašme, RMM.

Baumaņu Kārļa zālē skatāms arī Latvijas himnas autora flīģelis, pie kura, iespējams, sacerēta valsts himna. 

18. novembrī ieeja muzejā - par brīvu.

Svētku koncerts Anglikāņu baznīcā

18. novembrī, pulksten 19, Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā notiks svētku koncerts, kurā piedalīsies srodbiedrību kluba "Vecrīga" jauniešu kamerkoris "Vecrīga".


Tāpat klausītājus priecēs arī Latvijas izdevniecību jauktais koris "Burtnieks", Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace", Ilona Veldre (vokāls), Jānis Pelše (ērģeles).

Diriģenti: Normunds Ķirsis, Egils Lipšāns un Andra Fenhane.

Ieeja pasākumā - bez maksas.

Valsts prezidenta uzruna

Valsts svētkos, pulksten 19, pie Brīvības pieminekļa sāksies svinīgais svētku pasākums.


Pulksten 20 uzrunu valsts svētkos teiks Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Himnas dziedāšana un Svētku uguņošana

18. novembrī, pulksten 21, 11. novembra krastmalā kopā ar citiem sanākušajiem pie Daugavas būs iespēja dziedāt Latvijas himnu "Dievs, svētī Latviju!".


Kā ierasts, notiks arī tradicionālā svētku uguņošana.

Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes koncertstāsts 'Pacel acis'

Neatkarīgas Latvijas proklamēšanas gadadienā, 18. novembrī plkst. 12.oo Rīgas Sv. Jāņa baznīcā izskanēs Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes koncertstāsts "Pacel acis".

Zigfrīds Muktupāvels 'Dubļu dziesma' (no izrādes 'Kaupēn mans mīļais')

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/KaupenMansMilais_Dubli.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Svētku dienā klausītājus uzrunās dziesmas un vēstījumi no, ap un par Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikliem un rokoperām. Koncertā dziedās LNO soliste Kristīne Zadovska un Zigfrīds Muktupāvels, runās Māra Zālīte. Muzikālo skanējumu nodrošinās Jānis Lūsēns – taustiņinstrumenti un Jānis Lūsēns jr. – basa ģitāra.

Māra Zālīte izsaka pārdomas par koncertstāsta "Pacel acis" programmu:

"Daudz dažādu personāžu un lomu ir mūsu kopdarbos ar Jāni Lūsēnu. Katram atsevišķam darbam ir savs galvenais varonis vai varone. Bet visos darbos, personu sarakstā neparādoties, ir ierakstīta vēl kāda loma. Mītiska, vēsturiska, izsapņota, reāla, simboliska – tā ir visu mūsu muzikāli dramatisko darbu galvenā varone – Latvija. Tā ko elpojam kā gaisu, tā, kas ir mūsu dzīves satvars. To lūdzam, to sūdzam. Tai atklājamies, to atklājam. Pie tās tveramies. To tveram. To izsāpam, to izdziedam. Pacel acis, Latvija!"

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" kasēs visā Latvijā.

'Baiga vasara' un 'Rīgas sargi'

Svinot Latvijas valsts 93. gadadienu kinoteātrī "Splendid Palace" varēs redzēt režisora Aigara Graubas veidotās filmas, kuras stāsta par Latvijas valstij svarīgiem brīžiem – "Baiga vasara" un "Rīgas sargi".

Režisors Aigars Grauba saka: "Valsts nav apstrakts jēdziens. Valsti veido cilvēki. Man ir svarīgi lepoties ar savu valsti un ne mazāk svarīgi lepoties ar tās pilsoņiem. Tāpēc manas filmas ir stāsti par cilvēkiem, kas ir uzticīgi saviem principiem, draudzībai, ideāliem. Ja cilvēki mīl brīvību, taisnību un arī viens otru, tad viņi mīl arī šo valsti."

Seansi kinoteātrī Splendid Palace Lielajā zālē

18. novembrī pl. 18:00 "Rīgas sargi"
18. novembrī pl. 20:30 "Baiga vasara"

Lāpu gājiens

Par godu valsts svētkiem arī šogad Rīgā notiks Lāpu gājiens no Kārļa Ulmaņa pieminekļa cauri Vecrīgai uz Brīvības pieminekli, kas sāksies pulksten 18.


Pērn Lāpu gājiens pulcēja vairāk nekā 3000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!