Foto: AFI
Kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei – Grendei (VL!/TB/LNNK) nav "obligāti jādemisionē", jo viņa ir izturīgs un talantīgs cilvēks, lai saspīlēto situāciju kultūras jomā vēl varētu saglābt, kas gan būs visai grūti izdarāms, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda politologs Ivars Ījabs.

Komentējot ministres lēmumu radušās komunikācijas problēmas ar nozares darbiniekiem risināt ar savas preses sekretāres Ilutas Bērziņas un biroja vadītāja Valtera Bolēvica atlaišanu, Ījabs norādīja, ka katra ministra ziņā ir, kā rīkoties ar saviem padotajiem.

Tiesa, nav saprotams, kāpēc Jaunzeme – Grende lēmusi uzteikt darbu arī saviem ārštata padomniekiem - bijušajiem kultūras ministriem Sarmītei Ēlertei un Intam Dālderim, atzina Ījabs. Pēc viņa sacītā, nav skaidra abu padomnieku vaina ministres līdzšinējā nespējā veidot konstruktīvu dialogu ar nozares darbiniekiem.

Ījabs lēsa, ka ministres lēmums mainīt savu komandu "izskatās pēc situācijas glābšanas", ar ko Jaunzeme – Grende vēlas parādīt, ka šis darbs viņai ir pa spēkam. Viņaprāt, Jaunzemei – Grendei pašreizējā saspīlētajā situācija nebūtu jādemisionē. "Jaunzeme – Grende ir izturīgs un talantīgs cilvēks, lai varētu situāciju apvākt," uzskata politologs.

Tiesa, risināt saspīlēto situāciju nozarē būs grūti, jo "spiediens" no kultūras darbiniekiem ir pietiekami liels. "Ministri priekšā gaida grūtas dienas, lai pierādītu nozares profesionāļiem, ka viņa tiešām šo darbu var veikt," sprieda politologs.

"Daudz kas ir atkarīgs no viņas partijas. [..] Kamēr būs partijas atbalsts, tikmēr var palikt amatā," piebilda Ījabs.

Jau ziņots, ka kultūras ministre piektdien vakarā LTV raidījumā "Panorāma" paziņoja, ka radušās komunikācijas problēmas ar nozares darbiniekiem risinās, atlaižot biroja vadītāju Bolēvicu un preses sekretāri Bērziņu. Darbu zaudēs arī ministres ārštata padomnieki, bijušie kultūras ministri Ēlerte un Dālderis.

Ministre atzina, ka viņas kļūda bijusi runāšana ar kultūras cilvēkiem atšķirīgās valodās. Viņa runājusi "vadītāja valodā", bet tagad centīsies runāt "kultūras valodā". Jautāta par sev veltīto kritiku, ministre pēc pauzes atteica, ka tā saistāma ar bailēm no pārmaiņām.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā saasinājušās kultūras nozares pārstāvju attiecības ar ministri Jaunzemi-Grendi, kurai tiek pārmests komunikācijas trūkums un nepietiekama iedziļināšanās nozares problēmās.

Pirms nedēļas ar ministri tikās rakstnieki, lai diskutētu par literatūras nozari, taču literāte Nora Ikstena pēc tikšanās atzina, ka rakstniekiem ir lielas bažas par ministres profesionalitāti. Pirmdien bija paredzēta Jaunzemes-Grendes tikšanās ar Kultūras aliansi, kas apvieno kultūras nozares pārstāvjus, taču ministres slimības dēļ tā nenotika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!