Foto: Publicitātes foto
"Rīgai – 810" svētku lielkoncertā "Meistars.Dziesma.Leģenda." Mežaparka Lielajā estrādē 20. augustā gaidāma arī vērienīga koristu un koncerta apmeklētāju sadziedāšanās, ko vadīs slavenais trimdas latviešu ansamblis "Čikāgas piecīši", portālu "Delfi" informē koncerta organizatori Rīgas Kultūras iestāžu apvienība.

Jau ziņots, ka svētku lielkoncerts pulcēs astoņus tūkstošus dziedātāju, deviņus diriģentu un komponistu tandēmus, kā arī pūtēju orķestru mūziķus un dejotājus. "Čikāgas piecīšu" uzstāšanās notiks koncerta otrajā daļā.

Ansamblis "Čikāgas piecīši" šogad atzīmē savu 50. dzimšanas dienu un, svinot jubileju, jūlijā un augustā dosies koncertēt pie latviešiem Londonā un dažādās Latvijas pilsētās.

"Piecīšu" dziesmas šovasar skanēs Siguldā, Ventspilī, Jelgavā, Preiļos, Alūksnē, Bauskā, Baložos, Valmierā un Rīgā - Nacionālajā teātrī, bet uzstāšanās Mežaparkā būs jubilejas koncertturnejas noslēgums un kulminācija.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Latvijā "Čikāgas piecīšu" dziesmas ienāca ar lenšu magnetofona ierakstiem, kurus latvieši slepus klausījās tikai uzticamu draugu vai radu lokā. "Piecīši" atskaņoja tolaik vēl aizliegto klaidu latviešu mūziku. To ballītēs un godos Latvijā sāk dungot un dziedāt tikai septiņdesmitajos gados. Vienkāršās un populārās melodijas runā par cerībām un sapņiem, kas cilvēkus vieno vienmēr un visur, lai kur viņi arī būtu un lai kā arī viņiem klātos.

"Čikāgas piecīšu" pirmie koncerti Latvijā deviņdesmito gadu sākumā kļuva par sensāciju. Vokālā ansambļa dziedātāju balsis ieguva atpazīstamību un popularitāti arī Latvijā.

Par ansambļa daiļrades sākumu var uzskatīt 1961. gadu, kad Čikāgas latviešu jaunatnes sarīkojumā iepazīstas Modris Avotiņš, Uldis Ievāns, Alberts Legzdiņš un Jānis Rinkušs. Viņus vienoja kopīga interese par mūziku un veselīga humora izjūta. Pēc neilga laika grupa kļuva par Amerikas latviešu jaunatnes ceļojošo muzikālo sūtni Amerikā un Kanādā. Sekoja ielūgumi uz Latviešu jaunatnes centriem arī Austrālijā, Dienvidamerikā un Eiropā. Laika gaitā mainījās arī ansambļa sastāvs, to papildināja Janīna Ankipāns, Armands Birkens, Uldis Streips, Lorija Vuda un Alnis Cers.

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās "Biļešu Paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Fotogalerija: "Čikāgas piecīši" Rīgā 2008. gadā.


Rīgas svētki 2011: Rīgai - 810 svētku programma


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!