Foto: LETA
Rīgas svētku ietvaros 20.augustā notiks pirmā "Ielu mūzikas diena", kad ikviens, kuram vārds "mūzika" nav tikai tukša skaņa, ikviens, kurš grib muzicēt vai dziedāt, ir aicināts to darīt Rīgas ielās, lai kopā ar līdzīgi domājošajiem uz brīdi pārvērstu pilsētas ikdienu skaņu un ritmu simfonijā.

"Ielu mūzikas diena" ir jauns un lielisks veids, kā sapulcēt kopā visdažādāko mūzikas stilu profesionālus un amatierus visā pilsētā. Šī ideja nāk no Lietuvā populārā mūziķa Andra Mamontova (Andrius Mamontovas), kurš 2007.gadā atklāja pirmo "Ielu Mūzikas Dienu" (Gatvės muzikos diena) Viļņā, togad pulcinot ap 700 muzikantu, kuri muzicēja dažādās pilsētas vietās. Nu tā ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju un šogad Lietuvā jau piedalījušās 52 pilsētas, sapulcinot kopā pāri par 6000 izpildītājiem.

Andris Mamontovs: "Es zinu, ka Rīga pēc dažiem kļūs Eiropas Kultūras galvaspilsēta un Ielas mūzikas svētki varētu būt kā simbolisks sākums. Mūsu valstis ir tuvu un gluži kā viens vesels, mēs pārstāvam vienu reģionu un ļoti līdzīgas kultūras. "Ielu Mūzikas Dienā" nav agresijas, cīņas gara, tikai un vienīgi pozitīva enerģija. Tā ir demokrātijas un brīvības paraugstunda. Cilvēki sadraudzējas, klausoties mūziku un vienkārši baudot vienu dienu pilsētā."
"Ielu mūzikas diena" Latvijā muzikālie patroni ir Intars Busulis un Ieva Kerēvica.

"Kad man piedāvāja iesaistīties projektā "Ielu mūzikas diena" neradās daudz jautājumu, vai to vajag? Tā ir lieliska sākuma platforma ikvienam jaunajam mūziķim, grupai, dziedātājam... 20. augusts varētu izvērsties par muzikāli ļoti krāsainu dienu! Daudzi kolēģi ir sākuši savas muzikālās gaitas spēlējot uz ielas Vācijā, Francijā, ASV. Man pašam tā būs pirmreizēja un vienreizēja iespēja sajust uz ielas spēlēšanas muzikālo garšu," stāsta Busulis.

""Ielu mūzikas diena" ir tā diena, kad visi var nākt ārā no savām alām un mēģinājumu telpām un kāpt uz ielas skatuves, spēlējot, ko sirds kāro. Nekad nezini, kad notiks tas brīnums, kas piepildīs vēlmes un varbūt šī būs tā diena, kas kādam būs milzīgs pavērsiens viņa dzīvē! Mēs visi tur būsim un ļausim tai sajūtai iet gaisā," piebilst Ieva Kerēvica.

"Ielu mūzikas dienas" producente Linda Krūkle stāsta: Ar "Ielu Mūzikas Dienu" mēs vēlamies motivēt sabiedrību kopā un indivīdus atsevišķi būt drošākiem, atklātākiem, tolerantākiem gan kā mūzikas klausītājiem, gan arī izpildītājiem. Tas ir reizē manifests par pozitīvu attieksmi vienam pret otru un piesaistot arī plašas saziņas līdzekļus, reklamēt Rīgu kā kultūrvēsturiski bagātu pilsētu, kurā laipni gaidīts ikviens. Galvenais "Ielu Mūzikas Dienu" mērķis ir piepildīt ielas ar skaņu, prieku un lielisku, draudzīgu atmosfēru. Rezultātā mums ir pilsēta pilna ar draudzīgi noskaņotiem cilvēkiem, mūziku, labu noskaņojumu un noskaņu, kurā ikviens ir aicināts iesaistīties.

Pasākums notiks vairākās Rīgas ielās un parkos, par ko vairāk var uzzināt oficiālajā mājas lapā www.ielumuzika.lv. Lai pieteiktu savu dalību, mājas lapā ir jāaizpilda reģistrācijas anketa ar informāciju par sevi, vēlamo uzstāšanās laiku un vietu. Pēc dalībnieku pieteikšanās tiks izveidota programma, ar ko skatītāji tiks iepazīstināti gan iepriekš, gan arī svētku dienā. Tā kā pats pasākuma formulējums jau izsaka, ka šī ir "ielu mūzika", tiks piedāvātas ar Rīgas domi saskaņotas muzicēšanas vietas, kuras tiks nodalītas ar pasākuma simboliku, kā arī dažās vietās dalībniekiem būs piekļuve pie elektrības, ja tā ir nepieciešama.

"Šajā dienā nav speciālas skatuves un aprīkojuma - tikai tik, cik pats var atnest. Protams, mēs vēl informēsim un informēsim par to, kā tas īsti notiek," sola Krūkle.

Rīgas svētki 2011: Rīgai - 810 svētku programma


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!